Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

happy-woman-clipart-happy-person-clip-art2Nebezpečí skryté ve sluníčkářích je článek o současném trendu, u nějž mám obavy, že  může hodně ublížit. O co se jedná? O chování lidí, kterým říkám sluníčkáři. Vyznačují se nebezpečným způsobem myšlení, který kolem sebe vidím stále více –  u lidí, co se zabývají ezoterikou, jógou, meditacemi, požíváním ayahuascy a dalšími metodami, skrze něž mohou (možná) zažívat úniky ze současné reality.

Trpíte kvůli dokonalým lidem kolem sebe pocity méněcennosti?

happy-lady-woman-girl-she-jumpingTaké máte kolem sebe známé, kamarády, přátele či příbuzné, kteří neustále plují na vlně pozitivity? Zaštiťují se tím, že v životě neexistují problémy, že vše si děláme (rozuměj děláte) sami, a že když změníte myšlení, budete už navždy zažívat jen a jen nirvánu? Připadáte si kvůli tomu ve svém životě, kdy tu a tam zažíváte parádní okamžiky štěstí, ale tu a tam také naprosté dno a zoufalství, úplně mimo ? Jsou dny, kdy bez ohledu na fázi svého lunárního cyklu (který mají i muži…) máte prostě všeho dost, štvou vás všichni jinak příjemní lidé a děti byste nejraději přizabili? A do toho potkáte jiné rodiče (většinou matky), jež vám vysvětlí, že dítě musí být odmalička parťák, nesmíte mu dát na zadek a nesmíte se na něj rozčilovat? Nedaří se vám komfortně používat menstruační kalíšek, stále si tiše trváte na neekologických menstruačních vložkách a večer do sebe tajně cpete nekvalitní salám, abyste další dny veřejně konzumovali jen vegetariánskou (či ještě lépe vitariánskou nebo raw) stravu, která je nyní v kurzu?

Máte pocit, že ti druzí najeli na správnou životní cestu, kterou vy nemůžete najít?

vector-woman-illustrationsPři pohledu na ty, kdo vás deprimují nejvíc, se zkuste zklidnit, prodýchat se a podívat se na jejich životy – ale opravdu podívat (ne se nechat psychicky zničit tím, co prohlašují): skutečně žijí (bez ohledu na svůj vytrvalý úsměv na rtech) život, který byste chtěli žít i vy? Jaké mají partnerství? Jaké mají děti? A mají je vůbec? Jak žijí? Kde žijí? Co obětují svému dokonalému snu, který zdánlivě žijí? Vypadá to, jako by sluníčkáři našli nějaký tajný recept na dokonalé štěstí a dokonalý život, jenž vám uniká – protože jste hloupí (?), pesimističtí (?), málo duchovní (?), málo vegetariánští (?), málo meditativní (?). Čerpají snad sluníčkáři z nějakého zdroje, který my ostatní neznáme? Nevěřte tomu…

Nebojte se, zklidněte se – jste normální

monada_okStále více získávám dojem, že největším štěstím v životě je žít normální, běžný život. Jak říkala moje moudrá babička: Štěstí je obyčejný všední život bez neštěstí. Podívejte se na monádu yinu a yangu vpravo. Je to totiž jednoduchý, dokonalý, všezahrnující symbol nejen celého vesmíru, ale i života každého z nás. Po „dnu“ logicky (ať už plynule po směru hodinových ručiček, nebo klopotně proti nim) následuje „vrchol“. Po světle přijde tma. V zárodku pádů na dno vzniká budoucí vzestup do lepších časů. Po temném období duše přichází pocit štěstí a harmonie. Bez yinové části neexistuje yangová. A teprve společně tvoří harmonii. Bez zážitků „tam dole“ neexistuje dostatečný prožitek toho „tam nahoře“.

Kdo je stále nahoře, své štěstí přestane vnímat

281877Představte si život v samých pozitivech, v naprostém štěstí, život bez stavů neštěstí, neklidu, nespokojenosti. Člověk, který žije život v „permanentním orgasmu“, a tedy novodobý sluníčkář, musí postupně zažívat otupování pocitů štěstí (byť si dovolím hrubě pochybovat o tom, že skutečně prožívá jen štěstí; otázka je, co /si/ přizná). Nakonec pro něj věčná vysoká hladina štěstí začne být stejně normální jako pro nás, běžné smrtelníky, průměrný stav nálady. A začne hledat vyšší štěstí, vyšší spokojenost. Pak už je cesta jen skrze změněný stav vědomí a ten může být velmi nebezpečný.

Karmické lekce

020Líbí-li se vám karmická teorie, podle níž v životě co vykonáme, se nám vrátí? Podle které v jednotlivých životech (reinkarnacích) získáváme životní zkušenosti tak, abychom – jako celistvá univerzální bytost – zažili všechny varianty všeho, jež život umí přinést? Karma není „to špatné“. Díky karmě se posunujeme dále. VŠECHNY zkoušky, jimž čelíme, následně (byť třeba s odstupem desetiletí) vyhodnocujeme jako cenné, potřebné, nenahraditelné. A zkoušky – to není procházka růžovou alejí za švitoření ptáčků a trhání ovoce, které padá do klína, aniž bychom se o to jakkoli zasloužili (prací, pokorou, občasnými pocity nespokojenosti). To je často příšerná dřina, odříkání, pocit nepohodlí. Člověk je totiž stvořen k práci – k práci nejen na sobě, ale také k práci směrem ven.

Neznáme celý příběh…

fol_tree_of_lifeJe to snadné – přijmout, že jednou jsme dole a jednou nahoře. Že celý život (náš, vesmíru, posledního broučka) probíhá v monádě. Že dole zadělává na nahoře. A proč se zrovna teď vztekáte s dětmi, nejste šťastní v partnerství a máte existenční starosti? To neví nikdo z lidí. A věřte – zažíváme to všichni, i ti, kdo si hrají na věčné štěstí a hluboké pochopení světu. Jsme totiž příliš malí, jsme „pouhá“ částečka Boha. Jsme jeho kouskem, skrze nás zažívá celistvé bytí. To není málo! A proč se nám daří zrovna tak, jak se nám daří? To nevíme, to můžeme jen přijmout. S důvěrou, láskou a vírou, že vše probíhá tak, jak má a jak je to pro nás nejlepší. Protože my lidé neznáme celý příběh…