Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_7684[1]Popenec – Venušina rostlina pro zdraví ledvin je článek o výjimečné léčivé bylině, které se při zmínkách o blahodárných účincích málo věnujeme, protože ji málo známe. Popenec obecný (břečťanovitý, břečťanolistý) patří mezi hluchavkovité, a protože jako správní bylinkáři bychom měli znát aspoň některé rostliny latinsky, uveďme si její jméno: Glechoma hederacea. Tolik západní členění – jednou provždy :-).

Merkurovská a Venušina rostlina s účinky na ledviny

IMG_7686[1]Jak poznáme bez hromady knižních zdrojů po ruce, ke kterému elementu z pohledu tradiční čínské medicíny konkrétní rostlina patří? Stačí si ji pořádně prohlédnout, očichat a – ochutnat (pozor na jedovaté!) Popenec má kulaté, vroubkované listy, které svým přichycením ke stonku připomínají ledvinu s její pánvičkou a močovodem. Ledviny z pohledu TCM patří k elementu vody. Tomuto třídění odpovídá i barva květů, která je temně fialová až modrá, což jsou barvy, jež nejvíce patří právě k vodnímu prvku. A kde se vzala Venuše? K té je přiřazen díky svým kulatým listům, které připomínají lůno, nízkému vzrůstu (i když v trávě může dorůst až 30 cm), a navíc k ní staří západní bylinkáři a babky kořenářky přiřazovali žlázy a močové orgány (překvapivá souvislost s Čínou, že? 😉 ). Dokonce je prý schopen vzdorovat Saturnu a jeho (klopotnému, náročnému, těžkému) vlivu na život… No a ještě ten Merkur a současný vliv popence na plíce. K Merkuru patří popenec proto, že roste rychle, začíná růst brzy na jaře a funguje jako půdopokryvná rostlina.

Kov vyživí plíce a vodu

Zároveň však tím, že patří k elementu vody, také dobře působí na plíce, které vodu vyživují, a vysokým obsahem éterických těkavých složek patří právě ke kovu. Níže najdete postup, jak využít popenec k léčbě kašlů – zajímavá je zejména skutečnost, že je třeba jej vařit v mléce.

Éterický popenec

Popenec obsahuje velké množství éterických olejů, což si lze ověřit nejen přičichnutím, ale rovněž ochutnáním – popenec má výraznou, aromatickou chuť; rozhodně to není bylinka bez chuti a zápachu! Obsah éterických olejů je důvodem, proč bychom odvar měli dělat nikoli z vody, ale z plnotučného mléka! Při usušení na zimní období se samozřejmě část éterických olejů ztratí, ale přesto i zimní odvary dělejme raději v tekutině obsahující tuk, neboť těkavé aromaterapeutické látky se uvolňují nejlépe právě v něm.

Sběr a zpracování popence

IMG_7685[1]Popenec roste po celý rok a prakticky všude, kde může svým „mateřským lůnem“ udělat z nepořádku něžné prostředí. Často doprovází marsovskou kopřivu. Vpravo na obrázku vidíte velmi vhodné místo pro sběr popence na sušení, kdy jej není dobré předem umývat, a tím zbavovat prachu a hlíny. Vyšší rostlinky v trávě jsou od hlíny dostatečně vysoko, takže je lze jen natrhat a nechat sušit bez předchozího očišťování.

Popenec lze sbírat po celou jeho sezonu, a tedy od jara do podzimu. Jeho využití je neuvěřitelně všestranné:

  • IMG_7702[1]díky své příjemné, pikantní chuti a malé tuhosti je vhodný po celou sezonu do čerstvých salátů
  • tepelně jej zpracováváme do polévek (omytý a nahrubo/najemno nasekaný)
  • přidáváme jej do nádivek, hlaviček, sekaných (i masových, respektive hlavně do těch 😉 )
  • děláme z něj horké mléčné nálevy
  • sušíme jej na zimu (vpravo na fotce na větším tácku; na menším se suší zběhovec plazivý)
  • kvetoucí stvoly můžeme také napěchovat do sklenice, kterou zavřeme a na 4 dny postavíme na slunné místo – dole se začne shromažďovat léčivý „olej“

Na co je dobrý?

Jak už bylo uvedeno výše, popenec spolu s dalšími rostlinami (nejvíce asi zlatobýlem kanadským) léčí ledviny (i když se to podle nařízení Evropské unie nesmí psát 😉 ).

  • kromě účinku na ledviny působí protizánětlivě
  • je močopudný (tím pádem pomáhá od otoků, které mají původ v ledvinách (pozor na užívané množství!)
  • při močových a ledvinových kamenech
  • při vnějším použití stahuje mokvající rány
  • napomáhá vylučování olova z těla (!), proto je vhodný pro pravidelnou konzumaci a užívání pro všechny lidi žijící v civilizaci!!
  • po staletí byl používán pro mléčný dobytek, kterému jeho venušanský (ženský) princip pomáhal při tvorbě mléka
  • mléčný nálev pomáhá při kašli a plicních obtížích

Neváhejte proto a vydejte se do svého okolí najít tuto něžně kvetoucí ženskou bylinu a naučte se ji pravidelně zařazovat do svého jídelníčku i nápojového režimu. První máj je k tomu ideálním dnem! 🙂

Recepty s popencem najdete zde.

Planetární aspekty a některé druhy užití a zpracování byly převzaty z úžasné knihy Wolfa Dietera-Storla Léčivé a kouzelné bylinky.