Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

209899Dvoje nepostradatelná homeopatika jsou článek o tom, co nám doma pomáhá. Můj vztah k homeopatikům je stále nedořešený: když byla moje starší dcera jako malá hodně nemocná, nikdy nám homeopatické přípravky nepomohly. Získala jsem dojem, že její tělo bylo tak oslabené a nemocné, že už na to homeopatie neměla sílu. Přesto některé přípravky ráda využívám.

apisVosí a včelí žihadla – Apis mellifica

Pro první pomoc na bodnutí hmyzem používám Apis mellifica (v překladu Včela medonosná), většinou potenci 15CH. Lze využít i 9 nebo 30. Co nejdříve po bodnutí hmyzem vetknu do dítěte nebo sebe cca 5 kuliček a v rozpětí hodiny pak další 2 várky po 5 kuličkách. Nicméně vzhledem k možnosti anafylaktického šoku (kterou si ovšem nepřipouštím) mám doma v lednici na tyto stavy vždy čípek od klasického lékaře. Zatím jsme jej naštěstí nepotřebovali…

Zranění – Arnica montana

Když si skopneme pale209899c nebo si uděláme pohmožděninu, vždy stejným způsobem dávkování jako Apis při žihadlech využiji Arnicu montanu (Prhu chlumní). Obzvlášť u dětí funguje užití homeopatik po úrazech dobře a viditelně. traumeel_781Protože ale často „pouhé“ vnitřní užití kuliček nestačí, mám vždy po ruce taky homeopatickou mast na pohmožděniny Traumeel (existuje i ve spreji a tabletách, doporučuji mít doma mast a tabletky). Podle potřeby užíváme a mažeme, většinou to působí nesmírně účinně a rychle! KostivalU obzvlášť nepříjemných zranění, pokud nechcete (nebo nemůžete) k lékaři, doporučuji obklady z čerstvého kostivalového listu (foto vpravo) – kůži však pod něj dobře promažte třeba sádlem nebo máslem, případně aplikujte přes tenký textil (bavlnu), protože kostival může dráždit!

Ačkoli moje léčitelské srdce již před nějakou dobou zcela propadlo tradiční čínské medicíně a jsem si jistá, že i na tyto stavy existují v TCM účinné prostředky, na štípance a úrazy se mi natolik osvědčily výše uvedené prostředky, že nějak zatím nemám potřebu zkoušet něco jiného ;-).

Z českých stránek o homeopatii vám doporučuji tyto, kde je obrovské množství použitelných informací: http://vilcakul.extra.hu/