Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_8841[1]Babiččin rybízový sladkokyselý koláč mi způsobil doslova šok, když jsem jej upekla a jako vždy předpokládala, že se budu muset „obětovat“ a sníst jej sama – rodinka pečení ode mne prakticky nikdy nejí. Když jsem si ráno šla uždíbnout, zjistila jsem, že je celý snědený! Možná za to může úžasná chuťová kombinace sladkého těsta a nakyslého rybízu, každopádně toto je zatím můj největší domácí sladkopekařský úspěch! 🙂

Suroviny:

IMG_8837[1]Na korpus:

  • 10 dkg másla
  • 20 dkg mouky (dávám hladkou bio špaldovou z DM Drogerie Markt – číslo mouky 630)
  • 7 dkg třtinového cukru
  • 2 žloutky (bílky schovejte)

Necháme mírně změknout máslo a pak všechny suroviny spojíme a rychle vytvarujeme těsto. Když si s ním budete hrát déle, tak změkne a začne se lepit, proto pracujte svižně. Formu (nejlépe kulatou) vyložte pečicím papírem a těsto na něj v nízké rovnoměrné vrstvě rozložte (můžete je předem vyválet, nebo jen natvarovat prsty). Dejte péct do trouby na cca 130 stupňů asi na 15-20 minut (kontrolujte, těsto nesmí být tmavší než růžová).

IMG_8838[1]Na polevu:
  • 2 bílky
  • třtinový cukr dle chuti
  • čerstvý omytý a okapaný rybíz

Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, do kterého při vysokých otáčkách šlehače přidáváme cukr (já dala na 2 bílky 3 vrchovaté lžíce třtinového), až se rozpustí (pokud máte moučku, neřešte 😉 ). IMG_8839[1]Přidáme lehkým obracením stěrky rybíz, aby se kuličky nerozbily, a pak tuto směs navršíme na dorůžova upečený základový korpus a ještě strčíme do trouby. Necháme péct tak dlouho, dokud nebude povrch lehce opečený, jak ukazuje fotka.

Koláč nechte úplně vychladnout. Už není třeba na něj nic dávat, ani cukrovat, i když samozřejmě pokud po tom toužíte, tak směle do toho ;-). Krájíme jako dort.

Dobrou chuť!