Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_9401[1]Vegetariánská musaka (i její masová varianta) je nesmírně pracné, ale o to lahodnější jídlo. Proto vřele doporučuji udělat jej větší pekáč a nechat jej třeba na dva za sebou následující obědy. Ovšem pozor, tato úměra třeba u nás doma neplatí: musaka je „sežrána“ najednou, ať je jí, kolik chce 😉.

IMG_9388[1]Suroviny:

  • lilek (tvoří s brambory největší objem pokrmu, proto jej dejte polovinu toho, jaký chcete mít výsledný objem jídla)
  • brambory
  • uzený/smažený bio tempeh
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sušené/čerstvé lišky (nebo jiné chutné houby, např. hřib /porcini/)
  • zralá rajčata dle chuti
  • cukr, sůl, (nejlépe čerstvý) tymián (může být kombinace s majoránkou nebo citronovým tymiánem)
  • (bio) mléko
  • (bio, špaldovou) mouku
  • (bio) olivový olej
  • kvalitní sýr, nejlépe pravou fetu

IMG_9391[1]Postup:

Lilky nakrájíme na kolečka široká max. 1 cm. Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně široká kolečka. Pomalu a trpělivě vždy s trochou kvalitního olivového oleje smažíme kolečka lilku (viz foto výše u Surovin) a brambor – zelenina musí být hotová, protože pak už se jen zapéká, ale nedovařuje. Mezitím nakrojíme rajčata do kříže a spaříme vroucí vodou. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. IMG_9390[1]A ještě mezitím nastrouháme nahrubo tempeh, nakrájíme najemno cibulku a oloupaný česnek a dáme si do vody uvařit houby. Na jiné pánvi, než která slouží pro přípravu lilků a brambor, osmažíme tempeh s cibulkou (česnek dáme až před koncem) a nakonec vmícháme uvařené a okapané houby. Odložíme stejně jako rajčata. A aby „pánvování“ nebylo dost, jakmile dokončíme přípravu lilků a brambor, těžkou pánev (u mě litinovou Skeppshult) umyjeme a znovu postavíme na plotnu. Ano, přípravné práce jsou skutečně nekonečné ;-).IMG_9392[1] Na pánvi ohřejeme olivový olej (může být v kombinaci s máslem), jemně na něj vsypeme mouku a za stálého míchání a přilévání mléka vytvoříme bešamel. Ten ochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Nahrubo si nastrouháme feta sýr a již začneme s kladením vrstev. Do pekáče (dostatečně velkého) nalijte olivový olej (málo, hodně ho „spolkly“ lilky a brambory) a vložte první – bramborovou – vrstvu. Řádně osolte a dejte druhou vrstvu – tempehovou. IMG_9394[1]Poklaďte rajčaty, která jemně pocukrujete třtinovým cukrem (spíše špetky než lžičky), aby nebyla rajčata kyselá. Další vrstvu tvoří lilky a takto vrstvy střídáme, než dojdou suroviny. Končit bychom měli brambory. Potom celou směs polijeme bešamelem. Ten posypeme strouhanou fetou a dáme pomalu zapéct, přičemž na závěr dáme na chvíli pod gril, aby sýr „chytil barvu“.

Masová varianta:

Toto jídlo je tak vynikající, že věřím, že si ho zamilujete… Kdo ale chce masovou verzi, doporučuji namísto tempehu dát mleté jehněčí (případně hovězí). U jehněčího ale pozor: z pohledu tradiční čínské medicíny se jedná o maso mláděte, a tudíž spadá pod element dřeva. Jehně se vyznačuje rychlostí, akčností, živostí, proto jeho maso (stejně jako třeba kuřecí) není vhodné například pro děti s ADHD; pro ty je masová varianta lepší s hovězím.