Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

img_96411Ranní snídaňová kaše pro radost sleziny i ze života je jedním z mnoha receptů na ranní teplou snídani, která je podle tradiční čínské medicíny nesmírně důležitá. Proč? Slezina je podle TCM hlavní orgán odpovědný za kvalitní trávení a zároveň jeden z orgánů, který nám při špatné funkci či dysbalanci může způsobit opravdu nepříjemné až vážné zdravotní potíže.

Suroviny:

  • (bio) jáhly (večer předtím namočte do vody)
  • (bio) slunečnicová semínka (večer předtím namočte do vody)
  • (bio) sezam (pro ledviny je lepší černý)
  • (bio) mléko (nemusí být)
  • domácí marmeláda, ovocný rozvarmed, ovoce, oříšky atd.

Postup:

Ráno slijeme přebytečnou vodu z jáhel a přelijeme je vroucí vodou z varné konve. Opět slijeme přebytečnou vodu. Scedíme slunečnicová semínka. Obojí dáme do kastrolu, přidáme sezam a zalijeme mlékem a vodou (v poměru 1:1, případně jen vodou nebo rostlinným mlékem) a dáme vařit. Jáhly se vaří docela dlouho, přibližně půl hodiny, takže ti, kdo ráno fofrují do práce, si vše nachystají večer (včetně spaření jáhel) a ráno jen otočí knoflíkem sporáku.

Těsně předtím, než je kaše hotová, do ní dáme buď nakrájené čerstvé ovoce, aby se lehce tepelně upravilo (je to vhodnější než ovoce čerstvé do hotové kaše), oříšky, různá semínka atd. Jakmile je kaše hotová, přemístíme do talíře a necháme chvíli odpočinout (přibližně 10 minut, tedy ten, kdo má na to čas). Teprve pak přidáme med (neměl by přijít do styku s vroucími potravinami, a to ani čajem) a zkonzumujeme.

Účinky na organismus:

  • ranní kaše (nebo polévka či jiné teplé jídlo, klidně i hemenex!) zahřeje slezinu, která je pak lépe připravená na svou dopolední práci a ranní práci svého pomocného fu orgánu žaludku: od 7. do 9. hod. je v rámci orgánových hodin aktivní žaludek, od 9. do 11. hod. právě slezina.
  • často nám ranní sladká snídaně zažene chuť na sladké na zbytek dne
  • dodá nám potřebnou energii
  • jakákoli kaše z obilí zahřívá střed organismu, a tím posiluje i jeho zbytek

5-elementsRadost ze života?

Že má ze správné stravy radost slezina (a žaludek), je jasné všem, kdo se řídí v životě dietetickými principy TCM. Proč ale v titulku zmiňuji i radost ze života? Je to proto, že špatné stravovací návyky a sedavé zaměstnání (také ho máte? 😉 ) slezinu zásadně přetěžují a výsledkem je kromě fyzických zdravotních obtíží také přemítavost a neschopnost hnout se z místa nějakým aktivním krokem, což je dobré náladě a radosti ze života rozhodně nepřispívá. Proto se starejme o svou slezinu a budeme šťastnější…