Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

2016-03-10-1457633472-7768299-coconutoilKokosový olej se těší velké oblibě, dokonce se mu říká superpotravina. Pro obyvatele jižní a jihovýchodní Asie je skutečně výborný – už proto, že jsou na něj odmalička zvyklí. Prospívá ale Středoevropanům, kteří žijí v oblastech, kde je devět měsíců v roce vlhko a/či chladno?

coconut-oilNepříznivá molekulární struktura

Kokosový olej má větší molekulární strukturu než ostatní oleje jako třeba olivový a rýžový. Znamená to velikou nevýhodu například při užívání v kosmetice – neboť tyto velké molekuly kokosového oleje mohou být ve vašich pórech a jejich buňkách doslova lapeny a způsobovat pupínky a komedony. O něco lepší vlastnosti má kokosový olej, je-li ve směsi jiných olejů s kratšími molekulami. Přesto nevidím důvod, proč jej používat, jestliže máme k dispozici tolik stejně (či více) kvalitních rostlinných olejů – pro kulinářské využití i v kosmetice.

Působení v lidském organismu

Naše buňky mají největší prospěch z krátkých řetězců molekul stravy, které se ovšem v kokosovém oleji nenacházejí. Čím delší řetězec, tím obtížnější trávení a odbourávání v játrech. Kokosový olej je vysoce saturovaný (nasycený), což může v dlouhodobém horizontu vést například k Alzheimerově nemoci či ateroskleróze – v tomto ohledu je podobný palmovému oleji, který naštěstí svou oblibu pomalu ztrácí. Oba tyto oleje způsobují přibírání tuku na břiše (viscerální tuk) a celkově zvyšují objem tělesného tuku.

InflammationKokosový olej způsobuje v těle zánětlivé procesy tím, že blokuje celý zažívací systém (a skrze něj i další orgánové sestavy) – pokud ovšem nemáte silný trávicí oheň. Ten však může způsobovat jiné problémy, jako je pálení žáhy či srdeční palpitace, takže se na vlastní silný trávicí oheň raději moc nespoléhejte. Zánět v těle je stále více podezřelý z toho, že na jeho základě vznikají závažná onemocnění, jako je cukrovka, rakovina, kardiovaskulární obtíže, autoimunitní onemocnění, artritida, neurologická onemocnění, plicní obtíže a mnohá další (vizte diagram vpravo nahoře).

Až příště půjdete smažit na kokosovém oleji, podívejte se, jak vypadá v běžné pokojové teplotě – v teple se sice rozpustí, ale stále zůstane silně vazký. A přesně tuto konzistenci vám způsobí v těle – proto zpomalí veškeré trávicí a další procesy.

„Čemu tedy mám věřit?“ Sledujte tok peněz

Jak učím na svých přednáškách a seminářích, než uvěříte nějaké reklamě, zapojte zdravý selský rozum a – sledujte tok peněz. Kdo bude mít prospěch z toho, když se bude prodávat voda v PET lahvích, zelené potraviny, margaríny nebo třeba kokosový olej? Konkrétně u kokosového oleje se jedná o to, že v Asii jde o jednu z nejvíce pěstovaných (a volně rostoucích) plodin (palem). Její využití například v Indii je všestranné:

  • „mléko“ slouží k zahnání žízně i doplnění minerálů
  • spadané obrovské listy palem slouží jako topivo
  • dužina se využívá k vaření slaných i sladkých pokrmů
  • tuk se využívá ke smažení atd.

Jenže v Indii a ostatních zemích jsou lidé na kokosový olej historicky (a tedy i geneticky!) zvyklí. Patří do oblasti tropů a subtropů, kde vzhledem k vedrům a silnému trávicímu ohni obyvatel (zesilovanému extrémně pálivým kořením) má jeho přítomnost v kuchyni své opodstatnění. U nás, kde většinu roku máme chladno a vlhko, je jeho používání zbytečným – a nesmírně drahým – riskem s vlastním zdravím.

Proto se u těchto zemí jedná o vynikající vývozní artikl, kterého se chytli chytří dovozci ze Západu, aby za příšerně vysoký peníz (podívejte se na ceny bio kokosového oleje, ale i jeho nebio variantu, která může být pochybné kvality) prodávali něco, co v zemi svého původu stojí pár haléřů. Chytří a znalí specialisté na reklamu pak spustili masivní kampaň o prospěšnosti kokosového oleje, protože dobře věděli, že se jim bohatě vyplatí.

Část informací převzata z workshopu Manuely Heider de Jahnsen.

Zdroje fotek a kreseb:

  • http://altered-states.net/barry/newsletter611/
  • http://www.tierramiaorganics.com/blogs/news/77772613-dont-use-coconut-oil-on-your-face