Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

c-cup-bsProč je káva škodlivá? O nevhodnosti její konzumace hovoří vlastně všechny alternativní i klasické medicínské systémy. Proč tomu ale tak je? Když jsem o tom říkala na jedné ze svých lekcí jóg, cvičenky vyjádřily přání přečíst si o škodlivosti kávy více argumentů. A protože jsem nedávno absolvovala naprosto fantastickou sobotní praktickou přednášku s vynikající terapeutkou TCM, jógy a ájurvédy Manuelou Heider de Jahnsen, dovoluji si níže uvést argumenty, jež nám v rámci workshopu poskytla.

  • dangers-oof-drinking-coffee-5-728 káva má podobné účinky jako kokain, jen je levnější, a tudíž lépe a častěji zneužitelná
  • káva blokuje signály v nervových synapsích, které dávají tělu pokyn, aby se uvolnily svaly. S kávou tudíž máme trvale svalový aparát o 30 % napjatější než bez kávy. Co to znamená? Je to důležité? Velice:
  • zejména bolesti pohybového aparátu se nezbavíme, pokud budeme pít kávu, protože základem je uvolnění těla. Se staženými svaly nepovolí ani bolest!
  • dangers-oof-drinking-coffee-2-728způsobuje chronickou nespavost
  • dovolí člověku se přepracovat, protože vypíná symptomy únavy
  • způsobuje a povzbuzuje deprese
  • vyvolává závislosti – jestliže někdo řekne „nemám s kávou problém, mohu ji kdykoli přestat pít, jen mi to chutná“ a po odbourání kávy trpí 3denní migrénou, jedná se o zcela seriózní závislost.
  • káva se v organismu kumuluje: jediný šálek denně znamená 365 šálků za rok.
  • káva mění zvuk našeho hlasu
  • káva mění nálezy získané pulzní diagnostikou
  • káva jde ze žaludku rovnou do celého systému těla

A jak je na tom černý čaj?

Kupodivu lépe. Silný černý čaj působí sedativně (na rozdíl od toho, co se obvykle traduje), zatímco slabý povzbuzuje.

  • čaj se vstřebává až ve střevě, tudíž méně poškozuje zažívání

Více informací o Manuelině práci najdete také na této její facebookové stránce.

A ještě dovětek ke kávě od Romany Farne, masérky a učitelky dietetiky na TCM Academy:

„Káva hlavně maximálně zakyseluje, a tím zatěžuje ledviny. Chutná hořce,ale působí jako ocet. A zvětšuje povrch celého těla i orgánů. Tím brání v hubnutí a poškozuje orgány. První na řadě je tlusté střevo….“

Děkuji tímto Margit Slimákové za dohledání zdroje o vlivu kávy na depresi, který najdete zde.