Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Kolem opalovacích krémů se roztáčí diskuse pravidelně v období léta a pak taky v zimě, kdy jezdíme do dalekých teplých krajin načerpat teplo a sluneční svit. A otázka ano, či ne se točí dál :-). Pojďme se podívat na některá fakta, jež nejsou možná až tak obecně známá.

Narůstající počet rakoviny kůže

Je zajímavé, že s tím, jak roste spotřeba opalovacích krémů, roste také výskyt rakoviny kůže. Není to zvláštní přímá úměra? Nemělo by tomu být naopak? Mělo. Přesto se jen málo lidí zamýšlí nad tím, jak je to možné – čím více se mažeme, tím častěji slyšíme diagnózu kožní melanom.

Standardní opalovací prostředky obsahují chemii a chemické filtry

Opalovací krémy a mléka, která jsou k dostání v běžné síti drogerií a na internetu, v drtivé většině obsahují:

  • chemické látky – přímo ve složení krému najdete chemické složky, jež mohou dráždit pokožku, a to právě v okamžiku, kdy na ni začnou dopadat silné sluneční paprsky
  • chemické filtry – chemické filtry mohou působit jako mikroskopická zrcátka, která mnohonásobně zesilují dopad slunečních paprsků na kůži, čímž se kůže přehřívá daleko intenzivněji, než když není namazaná, a zároveň na ni dopadají intenzivněji sluneční paprsky. Představte si prostě, za jak dlouho se vám poškodí kůže, jestliže budete sedět na slunci a odrážet na ni skrze zrcadlo polední sluneční svit
  • ochranný faktor 15 a více – nad faktor 15 je nutné počítat s tím, že kůže nebude přirozeně vytvářet žádný vitamin D, protože kůže bude doslova „zalepená“ všemi složkami běžného opalovacího krému. A protože vitamin D hraje zásadní roli při vstřebávání vápníku v tenkém střevě, je jeho význam pro zdraví nepostradatelný – zejména pak ve vyšším věku, například u žen v období menopauzy a po ní, kdy hormony „nedrží“ obsah prvků v těle a vzniká například osteoporóza.

Co s tím?

  • vystavujme se slunečním paprskům od časného jara, a dokud to jde, tak bez opalovacích krémů. Pokud máte špatný pocit, tak se natřete kvalitním (nejlépe bio) olivovým nebo sezamovým olejem.
  • v létě se natírejte kvalitními oleji a přes poledne se slunci nevystavujte. Mírné zarudnutí kůže není na škodu. Pokud se nespálíte tak, aby se vám kůže loupala v kusech, vyprovokujete zčervenáním zdravou reakci těla – a rovněž produkci vitaminu D
  • používejte bio nebo jiné přírodní (či doma vyrobené) opalovací krémy a oleje
  • nekupujte a nepoužívejte klasické opalovací oleje a krémy, zejména pokud v nich najdete informaci o tom, že obsahují paraffinum liquidum (najdete jej i pod názvy parafín, vazelína, minerální olej, Paraffinöl, Erdöl, Paraffinum Liquidum, Mineral Oil, Paraffinum Perliquidum, Dünnflüssiges Paraffin, Flüssiges Paraffin, Light Liquid Paraffin, Light Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Mineralölraffinat, Oleum Vaselini Album, Paraffina Liquida, Paraffin, Liquid, Paraffinum Subliquidum, Vaselina Liquida, Weißes Vaselinöl, Weissöl, Paraffin Oil, Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Dickflüssiges Paraffin, Vaselinöl, Weisses, Parafinum Liquidum) – znamená to totiž, že jsou vyrobeny z ropných produktů. O škodlivosti parafínu (vazelíny) budu psát v jiném článku.

Obecně platí – užívejte si slunce a rozumného opalování a nepodléhejte „prorakovinné“ hysterii vyvolané médii proto, aby kosmetické firmy prodaly co nejvíce (škodlivých) opalovacích prostředků. Mějte ze sluníčka radost, chovejte se na něm rozumně a zůstaňte v klidu – slunce je naším přítelem :-).

Ilustrační fotku jsem převzala ze stránky http://www.caretricks.com/wp-content/uploads/2016/02/Effective-Home-Remedies-To-Make-Tanning-Free-Hands.jpg, kde mimo jiné najdete recept na domácí opalovací krém.