Arašídy (podzemnice olejná) – pozapomenutá luštěnina

Arašídy (Hua Sheng) využíváme vlastně skoro výhradně k mlsání. Málokdo je vyloupává z původní skořápky, používá čerstvé a sám si je loupe. Jsou to plody rostliny podzemnice olejné, a tedy o druh luštěniny. V článku zjistíte, kde seženete nepražené čerstvé arašídy, jak je oloupat, co s nimi a jak působí z pohledu dietetiky, která vychází z tradiční čínské medicíny.

Celý článek najdete zde.

Kontaktní gril s „pákou“ skoro na vše

Je zajímavé, že v Česku jsem tyhle grily na všechno možné (i na tousty) snad nikdy neviděla. Ani firma, od které to kupuji přes eBay, ve své české nabídce tyto grily neuvádí. V Británii jsou v každé domácnosti a dělá se na nich hromada věcí: zelenina, tousty, maso… na tomhle se mi líbí, že je tam sice nepřipékavá vrstva, ale není to pochybný (a zpochybněný) teflon. Bohužel jiný povrch než „non-stick“ se už neprodává. Dříve v Británii jsem vídala i litinové plochy. Nicméně se na něj velmi těším! Dcery využijí na tousty, my na zeleninu!

Masala dosa (vegetarian, bezlepek)

Masala dosa je kultovní jídlo jižní Indie, které se dá připravovat i v našich podmínkách, aniž by bylo nutné speciální nádobí. Je bezlepkové, používá se na ně fermentovaná (a tedy zdravá) směs mouky z rýže a urad dalu, a navíc je chuťově naprosto fantastická. Kdo touží po typické indické chuti, tomu doporučuji si kromě mango chutney, připravit i kokosové chutney.

Celý recept najdete zde.

Banh Bao – plněné vietnamské knedlíky (vegetarian)

Banh Bao jsou plněné vietnamské knedlíky, které se většinou dělají s masovou nádivkou, ale lze najít i pár receptů, jež jsou vegetariánské. Protože jsem banh bao dělala po Vánocích, zvolila jsem právě vegetariánskou variantu, a to s teplým salátem z grilované zeleniny. Těsto lze udělat z kupované či domácí směsi. Díky luštěninám je pokrm vhodný v zimě na posílení ledvin.

Celý recept najdete zde.

Bio hovězí peposo – ideální pokrm pro zimní období

img_96871Hovězí peposo, v našem případě z bio masa z Farmy domů (ale lze např. i z ekofarmy Sasov), je mnoho hodin dušené maso, které splňuje řadu kritérii na ideální zimní jídlo podle tradiční čínské medicíny. Způsob přípravy je šetrný (dušení), druh masa (hovězí) vhodný z pohledu doplňování krve a suroviny zvolené tak, aby doplňovaly energii ledvin právě v zimním období.

Celý recept najdete zde.

 

Konec roku: Temná Luna na vrcholu

moon-goddessKonec roku je období, kdy je Temná Luna na svém vrcholu. Co to znamená pro přírodu, pro nás a naše životy? Víme, co naše nevědomí prožívá měsíc před narozeninami a jakou to má spojitost s menopauzou a umíráním? Konec roku patří mezi tato temná období, jimž jsme (i díky křesťanským vánočním svátkům) záměrně přidali světlo – a to tam, kde prostě přirozeně není.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Gomasio – sezamová sůl, která léčí i ochucuje

Gomasio je sezamová sůl, která snižuje překyselení organismu, doplňuje mohutně ledviny a tvoří vhodnou variantu ke klasické soli. Poměr sezamu a soli se uvádí různý – v zimě dáváme víc soli. Průměrně se pohybuje kolem 18:1 ve prospěch sezamu. Obsahuje velké množství stopových prvků a vitaminů a působí podpůrně na celý organismus. Pozor na spotřebu kvůli žluknutí oleje.

Celý recept najdete zde.

A ještě pár slov ke kapří polévce koi-koku

NAŠI PŘEDKOVÉ BYLI MOUDŘÍ… a možná existuje i nějaká univerzální moudrost, protože tato polévka, na kterou vám níže nabízím recept, se vařila i v naší kotlině a její obdoby najdeme doslova po celé světě:-) – jen se jinak jmenuje. Moje rodina dědí recept už několik generací. Její upravená asijská verze se připravuje mírně jinak (kapr se rozvaří úplně celý včetně kostí), ale vlastnosti mají obě stejné (jen ta čínská je výrazně silnější):
  • doplňuje krev (!)
  • doplňuje ledviny
A to na sebe „nabaluje“ další pozitiva… Doporučuji si polévku navařit a po porcích zavařit. Může tvořit základ celoročně vařených rybích jídel, vietnamské polévky Pho i sloužit jako samostatný vývar.
Více o polévce najdete také u paní Dýně. A jdeme na ni! Kapří hlavy, celý kapr, koření, jikry, vše na svém místě! Stejně jako kořenová zelenina 🙂

Kapří polévka koi-koku (nejen) na doplnění krve

15621964_1797308973862434_8348300080012524854_nTento recept na kapří polévku koi-koku jsem si dovolila převzít od svého učitele Petra Nováka, protože se mě na něj často ptáte. Tato polévka, která je velmi podobná třeba naší rodinné tradiční vánoční polévce z kapřích hlav, podle čínské medicíny posiluje, doplňuje krev Xue, podporuje kojení a podporuje dýchací aparát. Je stejně dobrá jako polévka ze staré slepice ;-).

Recept najdete zde.

Domácí těstoviny s krevetovo-rajčatovou omáčkou

Domácí těstoviny s krevetovo-rajčatovou omáčkou předpokládají, že seženete kvalitní (a pokud možno čerstvé nebo aspoň čerstvě zmražené) krevety, což v Česku – zemi bez moře – není úplně snadné. My jsme koupili krevety ve vietnamské tržnici v Ostravě-Radvanicích.  Cena byla doslova srandovní: pytel za 260 Kč. Krevety jsou spíš jarní a letní jídlo, přesto jsme jim neodolali…

Celý recept najdete zde.