31. 1. 2018: Druhý letošní úplněk

Nestává se moc často, abychom zažili v jednom měsíci dva úplňky. Leden 2018 takovým měsícem je: 2. ledna jsme prožili první úplněk, zítra nás čeká druhý – takzvaný modrý (ve skutečnosti je však rudý). Naposledy byly dva úplňky v jednom měsíci v roce 1999! Připomeňme hlavní zásady spojené s úplňkem: neměli bychom chodit na žádné chirurgické zákroky. Pokud cvičíte, nemělo by být cvičení dynamické (některé jógové školy například během úplňku necvičí vůbec). Váha vám bude pár dní ukazovat vyšší hmotnost. A tělo rádo zadržuje vodupozor taky na blázny na silnicích (nevhodné chování až kriminalita během úplňku rostou o 30 %!). Tak ať to společně přežijeme :-).

Wan na kašel (přetrvávající po viróze)

Pokud vás přepadla viróza, která teď všude řádí, už jste ji zvládli, ale pořád ještě kašlete a nic na to nezabírá, zkuste wan (pian) 033: bylinné složky zastavují kašel a rozpouštějí hleny, podporují rozptylovací funkci plicní čchi a regulují čchi, odstraňují vítr a otevírají povrch, a navíc celkově harmonizují. Wan seženete mimo jiné v Mostu ke zdraví.

Vietnamská omáčka (dip) nuoc cham

Nuoc cham je jedna ze základních vietnamských přílohových omáček (dipů). Recept na něj jsem převzala od Kamily Rundusové z její Nejbarevnější kuchařky, ale přidala jsem pro zahuštění zdravý škrob kuzu. Jinak by podle mého byla omáčka moc tekutá. Na plotýnku dejte malý kastrolek a do něj: 6 lžic vody, 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce cukru, jeden nasekaný stroužek česneku, 2 lžíce citronové šťávy a pár „kostiček“ kuzu. Než se směs začne zahřívat, vše řádně rozmíchejte. Nechejte projít varem a podávejte např. k rýžovým závitkům.

Rýžové závitky s nudlemi (vegetarian, bezlepek)

Rýžové závitky s nudlemi jsou lahodný způsob, jak se zdravě najíst. Recept jsem upravila podle šéfkuchařky Kamily Rundusové (Kamu) podle její Nejbarevnější kuchařky. Jako přílohu jsem zvolila čínské nudle (např. soba). Krásného průvodce asijskými nudlemi najdete zde. Pokrm by ale šlo podávat i s vařenou rýží. Náplň do závitků si můžete udělat podle své fantazie.

Celý recept najdete zde.

Ostrá kuchařka (2002)

Nedávno se mě jedna blízká duše ptala, kdy vydám kuchařku. Tak jsem zalovila ve svých archivech a vytáhla z nich svůj „literární“ počin z roku 2002, kdy jsem sepsala a v nakladatelství Ivo Železný vydala svou kuchařku indických jídel s názvem Ostrá kuchařka. Zajímavé jsou paralely s tím související – tehdy jsem vůbec nic nevěděla o józe (a nezajímalo mě to), v Indii jsem nikdy nebyla a ani tam netoužila jet. Přesně deset let po vydání jsem už byla učitelka jógy a odjížděla na svou první cestu do Indie…

Su-joková terapie (nejen) pro bolavé uši

Protože ležím s virózou, která je odolnější vůči všemu, co jindy funguje, snažím se pomoci si, jak jen to jde :-). Mimo jiné jsem si vzpomněla na dvě víkendovky s úvodem do su-joku, a protože mi rýma přešla v ucpané uši a jejich bolest, vyzkoušela jsem stimulaci ušních bodů na palcích právě pomocí metody su-jok.  K ovlivňování bodů můžete použít jehličky, magnetky nebo semínka.

Celý článek najdete tady.

Arašídy (podzemnice olejná) – pozapomenutá luštěnina

Arašídy (Hua Sheng) využíváme vlastně skoro výhradně k mlsání. Málokdo je vyloupává z původní skořápky, používá čerstvé a sám si je loupe. Jsou to plody rostliny podzemnice olejné, a tedy o druh luštěniny. V článku zjistíte, kde seženete nepražené čerstvé arašídy, jak je oloupat, co s nimi a jak působí z pohledu dietetiky, která vychází z tradiční čínské medicíny.

Celý článek najdete zde.