Banh Bao – plněné vietnamské knedlíky (vegetarian)

Banh Bao jsou plněné vietnamské knedlíky, které se většinou dělají s masovou nádivkou, ale lze najít i pár receptů (není jich ovšem mnoho…), jež jsou vegetariánské. Protože jsem banh bao dělala po vánočních svátcích, zvolila jsem právě vegetariánskou variantu, a to s přílohovým teplým salátem z grilované zeleniny. Použila jsem směs mouky z pražské SAPY, ale její složení je tak jednoduché, že není problém si ji připravit doma (hladká mouka, sůl, trocha cukru, trocha sušeného droždí a trocha sody/vinného kamene.

Suroviny:

  • pak choi, umytý a zbavený tlustých konců (může být i jiná listová zelenina – např. čerstvý špenát)
  • jedna cibulka i s natí
  • jeden žloutek
  • předem namočené, slité, několikrát propláchnuté a uvařené fazole
  • mrkev
  • bio tempeh
  • sojová omáčka
  • dvě čerstvé nebo předem namočené sušené houby shiitake
  • podle chuti tamarindovou pastu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těsto:

Pokud si děláme těsto sami, odvážíme si 400 dkg hladké mouky, lžíci sušeného droždí, lžičku soli a lžičku cukru a lžičku vinného kamene nebo sody. Pak už je postup stejný jako při použití speciální mouky, která už vše obsahuje: z mouky odebereme dvě lžíce a dáme stranou. Smícháme všechny suché ingredience, řádně promísíme a přilijeme 200 ml chladné vody. Rychle zpracujeme pevné a pružné těsto a na hodinu odložíme pod folii. Těsto následně rozdělíme na dvanáct stejně velkých kousků a z nich vytvarujeme kruhy (můžeme je „vyříznout“ obrácenou miskou s nepříliš tlustými okraji). Aby se těsto nelepilo na ruce, použijeme ony dvě odložené lžíce mouky.

Náplň:

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme shiitake a řádně osmažíme. Přidáme na kousky nakrájený pak choi a nastrouhanou mrkev. Necháme orestovat, aby vše změklo. Zvlášť nastrouháme tempeh, přilijeme podle chuti sojovou omáčku, přidáme žloutek, podle potřeby dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Přidáme směs z pánve a vše rozmixujeme. Směsí plníme vyválená kolečka z těsta a nahoře spojíme. Hotové knedlíky rovnou přemisťujeme do pařáku (já používám idli steamer – nerezovou verzi – kterou jsem koupila na eBay). Vaříme v páře po dobu 15 minut. Podávala jsem s teplým salátem z restovaných čekankových puků, fenyklové bulvy, grilovaného sezamu a zálivky. Stranou jsem servírovala sladkou chilli omáčku na namáčení.

Výborné jsou i po studenu!

Co na toto jídlo naše zdraví podle TCM?

  • shiitake (houževnatec jedlý) jsou léčivé houby a užitečné mimo jiné na zvlhčování plic, posilují slezinužaludek
  • pak choi je typická zimní zelenina, která po tepelném zpracování podporuje játra
  • fazole, tempeh a sojová omáčka podporují ledviny
  • žloutek doplňuje krev