Idli – fermentované rýžovo-luštěninové knedlíčky (vegan, bezlepek)

Idli jsou indické fermentované rýžovo-luštěninové knedlíčky, které jsou vhodné nejen pro vegany, vegetariány a lidi trpící nesnášenlivostí lepku, ale pro všechny. V Indii tvoří základ snídaně (sambar s idli), což je podle WHO nejzdravější snídaně světa. Zcela jistě proto, že je a) teplá, b) obsahuje zeleninu (tepelně upravenou) a c) obsahuje luštěniny, jichž má většina Čechů ve stravě naprostý nedostatek. Celé jídlo je navíc – přestože je veganské – doslova nacpané bílkovinami díky obsahu urad dalu – luštěniny s vysokým obsahem proteinů.

Suroviny:

  • 2/3 rýže
  • 1/3 urad dalu*
  • 1 lžička řeckého sena*
  • sůl
  • voda

Postup:

Zvlášť si na obilném mlýnku (foto vpravo nahoře) umeleme na mouku rýži s řeckým senem a urad dal (je možné tento krok přeskočit a smíchat rovnou mouku z urad dalu a rýžovou mouku, případně použít mouku z jiných luštěnin). Smícháme a zalijeme vodou. Promícháme a necháme cca šest hodin stát. Pak vodu slijeme a nalijeme čerstvou tak, aby vzniklo řidší „těsto“. To necháme stát na teplém místě a aspoň dvanáct hodin fermentovat. Před napařováním těsto promísíme, osolíme a odložíme. Pařák na idli (fotka vlevo) omastíme máslem, aby se knedlíčky nelepily, nalijeme do něj vodu a počkáme, až začne vřít. Mezitím do vymaštěných důlků na idli nalijeme těsto, a jakmile voda vře, dáme knedlíčky napařovat. Hotové jsou za deset minut, ale doporučuji vyndat napřed jeden, rozkrojit a zkontrolovat jej. Podáváme se sambarem ke snídani, ale i kdykoli jindy s kari nebo dalšími indickými omáčkami.

* Všechny suroviny označené hvězdičkou byly pořízeny v obchodě LittleIndia.