Kapří polévka koi-koku na doplnění (nejen) krve

15621964_1797308973862434_8348300080012524854_nTento recept na kapří polévku koi-koku jsem si dovolila převzít od svého učitele Petra Nováka, protože se mě na něj často ptáte. Tato polévka, která je velmi podobná třeba naší rodinné tradiční vánoční polévce z kapřích hlav, podle čínské medicíny posiluje, doplňuje krev Xue, podporuje kojení a podporuje dýchací aparát.

Suroviny:

  • 1 čerstvě zabitý kapr
  • 4 mrkve
  • petržele
  • 1/2 celeru
  • kořen lopuchu (když není, tak mrkev)
  • trocha větviček bancha čaje (k dostání v prodejnách zdravé výživy) zabalených v plátýnku
  • sůl
  • voda

Postup:

Kapra vykucháme, mlíčí či jikry, srdce a játra bez žlučníku vrátíme zpět. Celého kapra i s ploutvemi, šupinami a hlavou opláchneme, ostrým nožem na několika místech nařízneme páteř a dáme do tlakového hrnce. Přidáme zeleninu nakrájenou na velké kusy, sůl a bancha čaj v plátýnku. Zalijeme vodou. Tlakový hrnec uzavřeme, přivedeme do varu, ztlumíme plamen a na malém ohni vaříme 3 až 4 hodiny. Pak odstavíme a necháme odtlakovat, otevřeme a vyjmeme bancha čaj. Vše ostatní rozmixujeme ponorným mixerem.