Lotosový kořen – univerzální asijská potravina na vaření i proti nachlazení

Lotosový kořen (Nelumbo Nucifera) není v Česku jako potravina moc známý, ale v asijské kuchynitradiční čínské medicíně má své důležité místo. Čínsky se tato potravina řekne lian′ou a jejími přednostmi je, že léčí neklid i infekční nemoci. Je možné jej užívat syrový, vařený i smažený a také pít jeho šťávu. Číňané jeho využití obohatili ještě o další možnosti úpravy (o těch níže). Lotosový kořen seženou zájemci ze středních Čech v pražské SAPĚ, ostatní na internetu (mnohem dráž, takže se vyplatí poprosit někoho z Prahy, aby vám kořen koupil a poslal).

Působení podle TCM:

  • pročišťuje horkost (viz povaha a chuť)
  • ochlazuje krev
  • rozptyluje blokády krve
  • posiluje slezinu a slinivku
  • podporuje žaludek
  • rozpouští hleny i polypy
  • vylučuje hlen z dutin a dýchacích orgánů
  • obnovuje/doplňuje krev
  • regeneruje tkáně
  • zastavuje průjem

Povaha a chuť:

  • chladná povaha (ochlazuje, proto se hodí při zánětech nebo třeba při refluxu – ne smažená varianta)
  • sladká chuť (směřuje ke slezině)

Tropismus:

  • meridián srdce
  • meridián sleziny/slinivky
  • meridián žaludku

Šťáva pro nemoci z nachlazení:

Očištěný kořen najemno nastrouháme a vymačkáme z něj veškerou šťávu. Aby nebyla studená, zahřejeme ji skoro k bodu varu, ale nevaříme a podáváme. Lze přidat pár kapek sojové omáčky, případně trochu umeocta.

Smažené lotosové chipsy:

Lotos oloupeme škrabkou na brambory a zbavíme nehezkých koncových částí. Omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. V míse smícháme trochu živočišného tuku (máslo nebo sádlo) a kvalitní rostlinný olej (třeba bio olivový). Přidáme sůl a čerstvě namletý pepř. Vložíme plátky lotosu a obalíme směsí. Na pečicí plech dáme papír na pečení a plátky na něj rozložíme. Necháme v troubě, dokud nezezlátnou. Lze je jíst jako samostatné chipsy nebo jako součást přílohy k jídlům.

Další léčebné úpravy lotosu:

Uzlíky na kořeni lotosu (jednotlivé „bulvy“ jsou k sobě „připevněny“ takovým tenkým „stonkem“). Působení:

  • proti vzbouřené Qi v protipohybu (Qi Ni) – ať už směrem do plic, do žaludku nebo do jater
  • zuhelnatělé uzlíky zastavují krvácení nejrůznějšího původu
Zdroje:
  • L. Bendová: Čínská dietetika v moderním světě (TCM Consulting and Publishing, PRaha 2015)
  • M. Tovtová: Úvod do dietetiky TCM (skripta TCM Academy, Ostrava 2017)