Pečené jedlé kaštany – vynikající jídlo pro podzim a zimu

Pečené jedlé kaštany jsou na přípravu velice jednoduché a zároveň jsou výborné, aniž by je člověk musel nějak dál upravovat. Podle tradiční čínské medicíny jedlé kaštany posilují ledviny, játra a slezinu, a tedy přesně ty orgány, které má většina z nás v dysharmonii. Kromě toho obsahují mnoho vitaminů: zejména B, A, E. Obsahují rovněž cenné rostlinné tuky. Obsah minerálů zahrnuje přírodní vápník a fosfor.  Mají vysokou energetickou hodnotu, takže vás snadno zasytí a jejich sladká chuť vás okouzlí.

Suroviny:

  • jedlé kaštany (já mám v bio kvalitě z Freshbedynek)

Postup:

Každý kaštan nařízneme do kříže po vypouklejší straně. Dáme pomalu péct, přibližně 45 minut. Dobu pečení neuspěchejte, protože pokud je budete péct moc krátce, budou tvrdé. Pokud se vám to náhodou stane, klidně oloupané kaštany pár minut dovařte ve vodě. Necháme drobně vychladnout a oloupeme – je nutné odstranit i vnitřní jemnou šlupičku přímo z kaštanu. Loupáním po jednom rovněž najdete kaštany, které jsou třeba plesnivé, což při nařezávání nelze dopředu úplně odhalit. Ty samozřejmě nekonzumujeme.

Servírování:

  • jen tak, jsou báječně sladké
  • nasekat a dát do polévky
  • nasekat a dát do pomazánek
  • udělat z něj domácí zdravou nutellu:
    • rozmixujeme smetanu na šlehání (nejlépe bio) s kousky upečených/uvařených kaštanů, přidáme podle chuti třtinový cukr a rozpuštěnou 80% čokoládu (opět vše nejlépe bio)