Malý Yin: jak žít na podzim zdravě

Jedna z nejstarších knih světa, medicínský Huang Di Nei Jing, která se datuje do doby několika tisíc let před Kristem, je studnicí informací i pro dnešní terapeuty tradiční čínské medicíny. V rámci studia dietetiky při TCM Academy jsme se se skvělou lektorkou Martou Tovtovou mimo jiné zabývali aspekty pěti ročních období (páté = Do Jo dny + babí léto). A protože právě teď prožíváme podzimní období (dle čínského kalendáře je ovšem už zima), bude dobré si připomenout, co na podzim dělat, a co naopak nedělat, abychom se cítili dobře nejen v aktuálním ročním období, ale abychom si připravili dost energie pro období následující.

Tři podzimní měsíce se nazývají naplňování a dozrávání

„Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se. Qi nebes se stává ostřejší a Qi země se projasňuje. Člověk má chodit dříve spát, vstávat se slepicemi, aby si zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet směrem ven, aby si zachoval čistou plicní Qi. To odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování Qi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Kdo si nevytvoří dostatečné zásoby energie, může v zimě onemocnět průjmovým onemocněním.“

Co na podzim máme dělat?

  • zklidnit své aktivity
  • zpomalit rychlost
  • ubrat tělesný pohyb
  • najít si čas na (denní) studium
  • v noci odpočívat, spát (nepracovat, nestudovat)
  • chodit dříve spát
  • zbytečně nemluvit

Co máme na podzim jíst a pít?

  • teplé nápoje
  • rýži, slzovku, ječmen, jáhly
  • bílé potraviny (bílá je barva elementu kovu, jenž náleží k podzimu):
    • celer
    • květák
    • ředkve
    • pórek
    • kedlubny
    • cibuli, česnek
    • křen
    • lotosový kořen*
  • déle připravované pokrmy (dušené, dlouze vařené) – husté polévky, masové vývary, luštěniny s mořskými řasami, dušené ovoce, pečenou zeleninu)
  • zahřívací koření (pokud nemáte v organismu nějaký horký obraz nemoci dle TCM): kmín, kardamom, koriandr, kurkumu, kajenský pepř, pepř, hřebíček, řeřichu, česnek, gomasio (pražený sezam se solí)
  • přidáváme tuky a maso

Co bychom na podzim neměli jíst:

  • jogurty
  • studené mléčné výrobky (lze ale např. namísto jednoho jídla teplé mléko s medem a muškátovým oříškem: ne pro ty, kdo mají alergii na laktózu)
  • čerstvou zeleninu (i saláty aspoň krátce blanšírujeme)
  • příliš mnoho kyselé chuti (citrony: stáhnou póry a škodlivina nachytaná v nevlídném počasí se nedostane z těla ven)
  • čerstvé ovoce (upravit ovoce do podoby kompotů apod.)

Tip:

Základ bílých omáček bez mouky
Suroviny:
  • petržel
  • cibule
  • rýžová mouka
  • suroviny na ochucení (např. křen + trochu citronu)
Postup:

Na těžké pánvi podusíme kořen petržele s nasekanou cibulkou. Rozmixujeme a podle potřeby přidáme rýžovou mouku. Ke konci pak přidáme to, co chceme v omáčce mít – například křen, česnek, houby apod., ochutíme trochou citronu (ne moc) a solí. Můžeme přidat trochu čerstvě mletého pepře pro prevenci stagnace v zažívání.

* Obrázek lotosového kořene převzat z této stránky: http://en.people.cn/NMediaFile/2015/0929/FOREIGN201509291452000039911789009.jpg