Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_8219[1]Řecká plněná pita je vegetariánský recept na kynuté pečivo ze špaldové bio mouky. Trochu jsem na tento skvělý recept pozapomněla a jsem moc ráda, že se znovu objevil v naší rodinné kuchyni. Toto pečivo je výborné na snídaně i svačiny a snášejí ho dokonce i dcery ;-). Kombinace balkánského sýra a dušeného pórku také dává tušit, že toto jídlo je vhodné dokonce i na zimní období (sezonní vaření).

Suroviny:

  • dmbio-dinkelmehl-type-630--10022368_B_Pšpaldová bio mouka 630 (kupuji v DM Drogerie Markt)
  • sůl
  • voda
  • droždí
  • 1 kg pórku
  • balkánský sýr
  • podle chuti feferonka
  • olivový olej

IMG_8212[1]Postup:

Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a dáme na pánev na olivový olej pomalu smažit. Pak podlijeme vodou a necháme dusit. Kdo má rád ostřejší chuti, při smažení pórku přidá podle chuti nakrájenou feferonku (nebo její část). IMG_8213[1]Jakmile se voda vyvaří a pórek je měkký a jednotlivá „kolečka“ od sebe oddělená, odstavíme a vmícháme nahrubo nakrájený balkánský sýr.

IMG_8215[1]Mezitím si připravíme těsto. Dáme vzejít kvásek (mouka, voda, droždí, trocha cukru) a pak přidáme sůl, dostatečné množství mouky a vypracujeme lehké nelepivé těsto. Dáme vykynout. IMG_8216[1]Jakmile vykyne, postupně těsto rozválíme na tlustší placky (foto vpravo), které potřeme pórkovou směsí. Zabalíme jako roládu a napříč nakrájíme. Jednotlivé „plátky“ pak postavíme náplní na vymaštěný plech (nebo pečicí papír) tak, aby se pokud možno nedotýkaly (ještě nakynou). Aby se na sebe nepřilepily, můžeme je ze strany před přidáním dalšího „závitku“ potřít mlékem. Dáme ještě chvíli vykynout a pak pečeme v troubě při 150 stupních do zlatova. Na závěr je ještě fajn na chvíli zapnout shora gril, aby se sýr opekl.

Je to výborné teplé i studené!