Sambar – indická omáčka k rýži či idli

Sambar je indická snídaňová omáčka, kterou jsme jedli nejen během našich toulek v Indii, ale také při indické večeři s MangalamPřestože se jedná o jihoindickou specialitu, receptů na ni najdete mnoho napříč celého subkontinentu. Podle WHO je sambar s idli (nebo u nás rýží) nejzdravějším ranním jídlem na světě, je velice chutný a tvoří variantu k ranním slaným kaším, jež jsou vhodné pro lidi s oslabenými ledvinami.

Suroviny:

  • čerstvý (nebo naložený/mražený) (bio) hrášek
  • (bio) mrkev nakrájená na kolečka
  • (bio) lilek nakrájený na kostičky
  • nasekaný stroužek česneku
  • 1 nasekaná cibule
  • může být okra
  • 1 lžíce nasucho opraženého chana dalu *
  • 200 g toor dalu *
  • trochu mletého pepře
  • 2 lžíce kokosové dřeně (i sušené)
  • 1 lžíce koriandrových semen
  • 1 lžíce pískavice (řeckého sena) *
  • sušené chilli (dle chuti)
  • tamarindová pasta *
  • olej/ghí
  • špetku asafoetidy *
  • 1 lžíce černých hořčičných semínek
  • 10 kari lístků *
  • 1/2 lžíce mleté kurkumy

Postup:

Nasucho opražené koření s chana dalem, rozmixované v kávomlýnku.

Toor dal necháme aspoň 2 hodiny máčet. Pak dáme vařit, než bude měkký. Mezitím dáme do malé pánvičky nasucho opražit koriandr, pepř, řecké seno, kokos, chana dal a čili. Neustále mícháme, dokud není kokos lehce hnědý. Pak celou směs rozdrtíme v kávomlýnku nebo v hmoždíři najemno.  Do jiné pánve do vody dáme vařit zeleninu – mrkev, hrášek, cibuli, lilek atd. Necháme na ohni tak dlouho, dokud není zelenina skoro hotová.  Přidáme uvařený toor dal, koření, kari lístky a ostatní koření a lžičku tamarindové pasty, osolíme a necháme ještě asi 30 minut jemně bublat. Kdo má rád hořčičná semínka, nechá je na pánvi s trochou oleje popraskat a přidá je ke směsi. Podáváme s rýží nebo idli knedlíčky. Na ty najdete recept zde.

* Všechny suroviny prodává LittleIndia.