Špenát z medvědího česneku

IMG_7465[1]Špenát z medvědího česneku, pokud máte rádi klasický špenát (dělaný ne z té „srajdy“, co se prodává mražená, ale ze spařených listů špenátu), vás ohromí jemností své česnekové chuti a rychlou přípravou. V tomto případě jsem podávala s vařenými brambory, ale protože v jídle nebylo zastoupeno obilí, doporučuji udělat si ke špenátu raději bramborové knedlíky, na které sem dám recept co nejdříve.

IMG_7271[1]Suroviny:

  • velká mísa medvědího česneku
  • (bio) mléko
  • (bio celozrnná) špaldová mouka
  • sůl
  • případně trochu čerstvě mletého pepře

Postup:

Napřed na pařáku (ať se nevyluhují vitaminy do vody) podusíme omytý medvědí česnek – měl by se kompletně uvařit doměkka. Pak rozmixujeme s mlékem (množství o málo menší, než chceme mít výsledné množství špenátu) – pozor, na rozdíl od kopřivy a špenátu je medvědí česnek kupodivu skoro nerozmixovatelný, ale není třeba jej cedit, sice tam zůstanou „shluky“, ale pak ve špenátu to vůbec nevadí. Jen to rozmixujte co nejdůkladněji. Špenátovou směs mléka a medvědího česneku nalijeme do pánve a zahřejeme k bodu varu. Osolíme. Zvlášť ve zbytku mléka (do množství, které chceme ve výsledku mít) rozmixujeme pár lžic mouky podle požadované hustoty špenátu a vlijeme do vroucí špenátové směsi. Za stálého míchání necháme probublat, než směs zhoustne, a podáváme – zde s volským okem, osmaženým po obou stranách.