Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Hlívový guláš je díky svým surovinám vhodný pro vegany a podle toho, jakou zvolíte přílohu, může být i bezlepkový. Lze jej doplnit vařenou rýží, kroupami, případně bezlepkovým pečivem nebo brambory. Nám se letos daří se hojně zásobit houbami z přírody dokonce i během tohoto zimního období, a tak i toto jídlo prakticky nulově zatěžuje rodinný rozpočet – vedle hub jsou suroviny velmi levné, sezonní a lokální. Pro hlívový guláš platí to co pro všechny guláše: druhý den je ještě lepší :-).

Suroviny:

  • měkké části hlívy ústřičné (tvrdší blíže stonku odřízneme, nakrájíme na menší části, necháme usušit a rozemeleme na houbový prášek, kterým pak můžeme ochucovat omáčky i polévky). Měkké části nakrájíme na jemné proužky
  • jedna velká nebo dvě až tři menší cibule
  • pár koleček feferonky podle požadované ostrosti
  • podle preferencí druh tuku: ghí/sádlo/olej
  • pár stroužků česneku nakrájených na kousky
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • podle potřeby škrob kuzu

Postup:

Houby a koření vytvoří během restování směs specifické gulášové barvy. Může se lehce „přichytit“…

Najemno nakrájenou hlívu a nasekanou cibuli zpěníme na zvoleném tuku a přihodíme houby. Potřebujeme všechny tyto tři hlavní suroviny co nejdéle restovat bez přilévání jiné tekutiny. Osolíme, přidáme feferonku a koření – sladkou papriku. Co nejdéle restujeme, chvílemi promícháváme a nebojíme se ani nechat směs jakoby „připálit“ – dodá gulášové aroma. Jakmile už to bez podlití nepůjde, přilijeme deci až dvě vody a opět restujeme, občas promícháváme. Takto přiléváme vodu tak dlouho, dokud nejsou houby hotové (v případě hlívy to bude dost dlouho trvat, cca hodinu a půl, je tužší než třeba žampiony). Pokud potřebuje směs zahustit, přihodíme pár kousků škrobu kuzu. Dochutíme a podáváme s některou z výše uvedených příloh.