Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_8161[1]Smažené květy černého bezu aneb Kosmatice jsou výborným zpestřením pozdně jarní kuchyně. Jedlá divočina se tu totiž projevuje ve variantě, již ocení dokonce i nejnáročnější strávníci, kteří nedají ani ránu bez smaženého a výrazných chutí. Řada lidí má zbytečné předsudky vůči tomu sníst nať divoce rostoucí rostliny nebo její květ, v tomto případě ale chuť, jak doufám, předčí pochybnosti.

Suroviny:

  • IMG_7924[1]čerstvě natrhané co nejrozvinutější květenství černého bezu, pokud možno bez mšic a parazitů (= čerstvě vykvetené)
  • několik domácích vajec od šťastných slepic (počet podle požadovaného počtu kosmatic)
  • sůl
  • pepř nebo najemno nakrájená feferonka
  • trocha mouky (já dala špaldovou celozrnnou bio)
  • případně trocha bio mléka

Postup:

IMG_7925[1]Do rozšlehaného vejce se solí, pepřem (feferonkou), moukou (a případně zředěného bio mlékem) namáčíme květy bezu a pokládáme do horkého tuku (u mě olivový olej). Stopky slouží jako „držátka“ na obracení ;-). Pomalu smažíme, aby vejce ztuhlo a zlehka se opeklo. Pak obrátíme a přitiskneme k pánvi, aby se lehce osmažila i druhá strana. Podáváme například s bramborovou kaší a salátem z jedlé divočiny.

Neváhejte a jídlo si určitě připravte! Bezinky kvetou jen krátce a je škoda toho nevyužít!