Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

water-136393886015503901-141023144503Jak je to vlastně se solí a pitím v horku? Naše překroucená doba, kdy řada z nás žije – aniž to ví – v zajetí zájmů nadnárodních korporací, se bohužel ztrácí základní lidská schopnost: uvažování zdravým selským rozumem. Uvěřili jsme například, že vypití 2 litrů tekutin denně je základem zdraví…

Horko a voda

V horku je samozřejmě nutné přidat objem vypité vody (ne čajů, ne slazených limonád, nýbrž čisté vody ochucené maximálně vhozenými macerovanými bylinkami či čerstvým ovocem). Nesmyslné ale může být přijímání velkého objemu vody (a to mohou být právě i dva litry!) u oslabených lidí, lidí s oslabenými ledvinami (z pohledu TCM mohou být oslabené ledviny „v pořádku“ i na základě laboratorních výsledků), u dětí atd. Nezapomeňme, že ledviny jsou orgány, kterými projdou veškeré tekutiny, jež do sebe dostaneme. Všechny tyto tekutiny musí ledviny přefiltrovat! 

Cenný indikátor – pocit žízně

tapped-water-bottle-463x260Vrcholem marketingových snah o prodání co největšího objemu BALENÉ vody (předražené, mrtvé, s obsahem umělých ženských hormonů „louhujících“ se z plastu, v němž jsou uskladněny měsíce a možná i roky) je tvrzení, že když už máme žízeň, je pozdě a tělo je dehydrované. To je naprostý nesmysl! Pocit žízně vyvinula příroda jako jediný přesný indikátor toho, kdy se máme napít. Proč by nám takovou schopnost dala, kdyby k ničemu nebyla, protože už by bylo pozdě?

Sleduj tok peněz

bottled-water-vsKdyž si člověk není jistý, zda to, co je mu předkládáno médii a koncerny, je pravda, nebo lež, stačí následovat tok peněz, jak učí zakladatelé Thrive Movementu. Zde je to jasné: výrobci a prodejci balených vod postavili svým byznysem na hlavu přírodu i logické myšlení – platíme za něco v (neekologickém, nezničitelném) obalu, co nám teče z kohoutku (v lepší kvalitě), případně co si můžeme napustit v přírodě (studánky – nejlepší kvalita). Nebudujeme vlastní studny, které by nám zajistily vodu zdarma, zapomněli jsme základní možnosti, jak se zajistit bez přísunu zvenčí (za drahé peníze).

Ale zpět k balené vodě: zájmem těchto korporací není zdraví člověka, ale co nejvíce prodaných balených vod! Byli to právě výrobci balených vod, kdo přišel s tezí, že musíme vypít 2 litry tekutin denně! A my je poslechli… Nevědomě si ničíme ledviny příliš velkým objemem tekutin a odčerpáváme si životní sílu. Ale firmy vydělávají! Pamatujme si, že každý člověk je originál, každý originál má svou vlastní potřebu tekutin a měl by poslouchat své tělo (pocit žízně).

Solit? Nesolit?

securedownload-4Přehnané solení ledvinám škodí a zrovna tak jim škodí nedostatek soli například v horkých dnech, jaké právě prožíváme. Jak doporučuje Romana Farna, jedna z mých velkých učitelek, zvyšte příjem (kvalitní – například mořské nejodované, nečištěné a/nebo himálajské) soli právě v horkých dnech, aby jí ledviny měly dostatek pro svou práci! Cenná je rovněž černá indická sůl, ale je třeba ji nechat napřed „vyvětrat“ – většina lidí nesnese její čpavkový odér. Případně konzumujte fermentované výrobky typu sojová omáčka, které jsou přirozeně slané a tělu sůl také dodají (sojové výrobky doporučuji pouze v bio kvalitě).

V létě nedostatek soli, na jaře deprese

Pokud se vám nepodaří ledviny zásobovat dostatečným množstvím kvalitní soli, zatímco venku panují tropy, může se vám to další jaro projevit v těžké jarní únavě, nebo dokonce depresi, jak se to stalo řadě lidí právě letos na jaře po loňských vedrech. Řada z nich si to ale do souvislosti s ledvinami nedala, protože nám chybějí informace…

Jak na solení?

Je nutné si uvědomit, že přehnané solení (nebo solení v případech, kdy jste léta nesolili) vám může opravdu uškodit. Obrovské opatrnosti je třeba při:

  • vysokém krevním tlaku
  • postižení ledvin
  • v případě, že jste mnoho let solení omezovali (ledviny už nejsou zvyklé!)
Začněte velmi opatrně:
  • začněte přisolovat velmi opatrně, zpočátku stačí doslova pár zrnek soli navíc
  • postupně sůl přidávejte a sledujte, zda se neobjeví na nohách a jinde otoky, zda se vám hůř nedýchá atd.
  • při jakémkoli náznaku zdravotních obtíží se poraďte s rozumným lékařem!

Tip:

Začněte ráno teplou vodou s rozmíchanou čtvrt moka lžičkou kvalitní soli, kterou vypijete nalačno. Pokud nejste zvyklí, první pokus bude skoro „blujný“ :-), ale člověk si zvykne! Já kupuji nečištěnou sůl ve Farmě domů, ale sehnat se už dá. Pozor na obohacené soli s fluorem a jódem!