Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Kakaové kuličky z pečených kaštanů jsem si vymyslela jednoho dne, kdy přišla nouze na kozačku a já měla příšernou chuť na sladké a doma – nic. Ani čokoláda, jenom domácí vanilkový cukr. A upečené kaštany… Celkem pouze čtyři suroviny a pouze jedna nezdravá (cukr)! Když dáte třtinový bio, zdravost mírně zvýšíte…

Suroviny:

  • upečené jedlé kaštany
  • máslo
  • kakaový bio prášek
  • třtinový cukr

Postup:

Kaštany nařízneme do kříže a dáme péct. Po hodině (pozor, rychle se spálí!) vyndáme, necháme zchladnout, oloupeme a vyhodíme všechny špatné. Pokud jsou některé nedopečené (nejsou měkké), deset minut je povařte ve vodě a odvar potom vypijte jako čaj. Kaštany nechejte oschnout a rozemelte je na jemnou moučku v kávomlýnku. Přidejte změklé máslo, podle chuti cukr a kakao a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Na rovnou plochu si dejte pečicí papír a rukama, které namáčíte ve vodě (ale mají být jen vlhké, ne mokré), tvarujte kaštanové kuličky. Ty pak můžete obalit například v onom vanilkovém cukru (dělejte si doma svůj vlastní, nekupujte levný a chemický etylvanilin!), případně v namletých oříšcích, kakau atd.

Skladujte v lednici. Pozor, lepí se k sobě a po vyndání z lednice rychle měknou!

Videorecept najdete zde.

 

V tomto receptu záměrně neuvádím poměry surovin. Másla tolik, aby ho nebylo moc, ale aby hmotu spojilo, a ostatních ochucovadel dle vašich preferencí.

Více informací o zdravotních účincích jedlých kaštanů najdete vtomto článku.