Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Divoké byliny jsou bohatší na všechny myslitelné a měřitelné druhy živin, které nás zajímají u konvenčně pěstované zeleniny, ovoce a bylin (např. špenát obsahuje železo, mangold hořčík atd.). A tak často bedlivě sledujeme obsah vitaminů a prvků ve své stravě, aniž bychom do ní zařadili jedlou divočinu.

Jedlé divoké rostliny (jedlá divočina):

Detail lichořeřišnice, která se do našich zahrad stejně jako ostatní divoké byliny dostala z přírody

Potraviny dnes nakupujeme v supermarketech, v lepším případě ve farmářských prodejnách a u bio pěstitelů/chovatelů. Pokud však máme jakýkoli přístup do přírody (zahrada, balkon/terasa, poblíž louky, les nebo kolo/automobil, jež nás přiblíží), můžeme se hravě od časného jara do pozdního podzimu – a dokonce i v zimě – samozásobit rostlinami, které našemu organismu dodají daleko více živin než většina komerčně pěstovaných plodin.

W.-D. Storl uvádí:

„Divoké rostliny mají velmi vysoké obsahy živin – když je porovnáme s intenzivně pěstovanými kulturními plodinami, jež nalézáme v regálech (obchodů). Jako poskytovatelky bílkovin, vitaminů a minerálních látek zanechávají kulturní zeleninu daleko za sebou.

Nepřišly při svém pěstování o ni ze svých obsahových složek: nebylo s nimi manipulováno, aby byly vhodné pro velkopěstitelství nebo aby vypadaly opticky lépe či komfortněji.“

Divoké rostliny (i opravdový plevel) jsou plné bioaktivních látek:

  • hořčiny: pro správnou funkci jater a zdravá střeva (popenec, čekanka, sedmikráska, pampeliška)
  • flavonoidy: posilují krevní stěny a jsou to antioxidanty (maceška, sléz, jitrocel)
  • saponiny: rozpouštějí hleny (protiplísňové, močopudné, podpora trávení, imunity) – sedmikráska, merlík, lebeda, hluchavka
  • slizovité látky: regulují chod stolice a látkovou výměnu, redukují záněty (sléz, jitrocel, podběl atd.)
  • glukosinoláty: detoxikují pojivovou tkáň, proti plísním a virům i bakteriím (česnáček, rukev, řeřišnice)
  • kyselina křemičitá: posiluje kosti a pojivovou tkáň (přeslička, truskavec)

V zimě, kdy jedlá divočina „spí“ v podobě semen pod zemí, pro změnu můžeme obohatit svůj jídelníček cennými, divoce rostoucími houbami.

V rámci našeho oboru Fytoterapie při TCM Academy se budeme celý jeden víkend věnovat právě jedlé divočině – troše teorie, ale hlavně rozpoznávání, sběru a vaření s divokými rostlinami.

Upraveno a doplněno podle skvělé Storlovy knihy Zahradníkův rok 2 (Fontána, Olomouc 2018)