Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Píšu tento příspěvek v době epidemiologické krize v souvislosti s onemocněním Covid-19, kdy v lékárnách (i internetových) nejsou k dostání antipyretika typu paracetamol a kyselina acetylsalicylová. V přírodě právě nyní najdete stejně účinný prostředek – vrbovou kůru.

Sběr

Najděte si místo mimo znečištěná města, nejlépe někde u osamělého rybníka. Sběr se provádí v březnu a dubnu. Někteří lidé lámou čerstvé vrbové větvičky a z nich pak kůru slupují. Já jsem zvolila jiný přístup – jemně kůru naříznu nožem, sloupnu a větvičku nechám na stromě.

Sušení

Tady se asi úplně neobejdete bez elektřiny. Sušíme rychle při teplotě cca 60 stupňů, používám tedy sušičku na ovoce. Další možností by bylo sušit na kachlových kamnech, ale ta máme dnes „mimo provoz“ – venku je teplo. Jakmile se kůra usuší, namelu ji v tříštivém kávomlýnku a budu uchovávat v lednici.

Použití

Při horečnatých, chřipkových a virových stavech jednu lžičku prášku povařte 5–10 minut ve 250 ml vody, přeceďte a užívejte 1 lžíci odvaru několikrát denně podle potřeby. Nekombinujte s jinými přípravky na srážení teploty! Mohlo by dojít k předávkování.

Indikace

  • horečky z infektů horních cest dýchacích
  • chřipka
  • viróza (a další projevy Xie Qi)
  • bolesti hlavy
  • a všude tam, kde byste brali lék proti bolesti

Alternativa

Alternativou je tužebník jilmový; v brzkém jaru jej ovšem nenajdete – je nutné jej sklízet během květu v létě.