Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Přesličku rolní považuje Wolf-Dieter Storl za jednu z nejužitečnějších a nejléčivějších rostlin nejen luk a polí, ale také našich zahrad. Nejenže pomůže nám ke zdraví, ale lze z ní udělat například výbornou hnojivou jíchu. Planetární signatura přesličky je více než jasná: je to saturnská rostlina, připomínající kostlivce, tudíž její hlavní indikací bude kosterní a obecně opěrný aparát těla. Přeslička obsahuje obrovské množství křemíku a může být součástí domácího Dologranu.

Jak si nasbírat tu správnou přesličku?

Problém s přesličkou je ten, že léčivá a prospěšná je pouze přeslička rolní. Její lesní kolegyně, například přeslička bahenní, jsou dokonce jedovaté a toxické pro játra. Takže ty sbírat nechceme. Určitá potíž je v tom, že přeslička rolní i bahenní jsou si nebezpečně podobné. Níže najdete fotku přesličky rolní (vlevo) a přesličky bahenní (vpravo – foto převzato ze serveru bylinkyprovsechny.cz):

   

Všimněte si dobře hlavní lodyhy a délky prvního článku postranních větviček oproti pochvě na hlavním stonku: levá přeslička rolní má články DELŠÍ než pochvu na hlavním stonku, přeslička bahenní KRATŠÍ. To je základní makroskopický a bezpečně určitelný rozdíl.

Další rozdíl je patrný až při pohledu lupou (já namísto lupy používám makro objektiv Olloclip). Průřez vedlejší větví (vystupující z hlavní lodyhy) není nikde dutý, nemá dírky, je plný a má tvar hvězdičky nebo kříže (zde hvězdička – foto vpravo). Hlavní stonek (lodyha) je při průřezu dutý a má oblé tvary (foto vlevo). Zato průřez lodyhou a větví u přesličky bahenní jsou si velmi podobné: obě mají vnitřní kulatý otvor a mezi vnější částí a vnitřním okrajem otvoru jsou další soustředně umístěné dírky. Tvoří tak jakési ozubené kolo. U přesličky rolní toto „ozubené kolo“ vytváří jen hlavní lodyha. Postranní větvičky nejsou duté.

A teď – co s ní?

  • zevně je možné přesličku (i napařenou a ještě horkou) přikládat na všemožné problémy s klouby a kostmi (zavázat, nechat účinkovat do vychladnutí) – na bolavé lokty, ramena atd.
  • vnitřní použití je trojí:
    • nálev: proplachuje ledviny a působí jako skvělá drenáž – odvádí z těla kyselinu močovou, proto je výborný při dně (podagře)
    • odvar: uvolní se biologicky zpracovatelná kyselina křemičitá, která pomáhá se stavbou:
      • kostí
      • pojiva
      • pokožky
      • vlasů
      • chlupů
      • nehtů atd.
    • prášek ze spálené přesličky: (fotka vpravo) užívá se vnitřně při:

No a taky ji můžeme – sníst!

Mladé výhonky přesličky (foto vpravo – zdroj: Naturfoto), kdy ještě netvoří zelenou rostlinu, ale teprve jarní lodyhy, je možné sbírat a jemně podušené (blanšírované) používat stejně jako chřestové výhonky.

Přeslička rolní pro své všestranné využití určitě patří nejen do naší kuchyně. Právě tak bude mít své místo tam, kde máme přírodní potravní doplňky a bylinné čaje.