Kimči se sardelovou pastou (bezlepek)

Recept na vegetariánskou verzi kimči najdete zde, dnešní recept je se sardelovou pastou. Použitá sardelová pasta (nejlepší je samozřejmě připravená doma tak, že rozmixujete slané sardelky) doplňuje účinky kimči tím, že z pohledu TCM zchlazuje vnitřní falešné i pravé horko (Re) a vyživuje ledviny. Bez sardelové pasty tedy kimči není pro tyto konstituce vhodné.

Recept na kimči je zde.

19. 7.: Den s indickým vegetariánským vařením

V rámci letní školy dietetiky při TCM Academy jsou ještě čtyři volná místa pro zájemce o indickou vegetariánskou kuchyni. Čeká vás vaření dhalu (luštěnin), lilkovo-rajčatové zeleninové směsi, placek, idli/masala dos a mnoho cenných informací! Cena za den/osobu: 990 Kč (pokud budete chtít skripta, připočtěte 150 Kč) Koná se ve čtvrtek 19. 7. 2018 v tréninkové kuchyni Základní školy Heleny Salichové, Polanka nad Odrou. Lektorka: Mgr. Daniela Pilařová, přihlášky: smskou na 777 152 048, nebo e-mailem na biodaniela@seznam.cz

Diviznový nevařený sirup proti kašli

Tři roky se mi na zahradě neobjevila jediná divizna… až zase letos! Takže s ní honem do třtinového cukru a vyrobit si na zimu diviznový nevařený sirup proti kašli. Denně obíráme suché (to je důležité, jinak vám směs zplesniví, protože není vařená!) květy divizny (pozor na včely) a zasypáváme lžící (nebo dle potřeby) co nejkvalitnějším cukrem. Necháváme na slunci (ovšem přikryté, aby do směsi nenapršelo), na podzim scedíme (sirup získá temnou barvu) a užíváme podle potřeby po lžících.

Obrácený drobenkový ovocný koláč (bez vajec a kypřicího prášku)

Obrácený drobenkový koláč s rozmarýnem je tip* na letní zpracovávání ovoce tak, aby nebylo syrové, a tudíž neoslabovalo Slezinu, ačkoli samozřejmě použitý cukr a máslo zvyšují kalorickou hodnotu pokrmu. Největším překvapením pro mě bylo použití rozmarýnu, který jsem do této doby ve sladkém pečení nikdy nepoužila. A výsledek je – prostě fantastický!

Celý recept najdete zde.

Letní čerstvé ovoce a zelenina? Pozor na Slezinu (a nabírání váhy)

Všichni se asi těšíme, že v létě do sebe “natankujeme” velké dávky vitaminů z čerstvého ovoce a zeleniny. Obecně panuje povědomí, že nás to nadlouho zásobuje vitaminy a prvky. Z pohledu tradiční čínské medicíny to ale úplně takto není… a já to na svém zdraví pozoruju už tolik let, kolik se čínskou medicínou zabývám. Podívejme se tedy na roli čerstvé zeleniny a ovoce a na možnosti, jak na situaci vyzrát.

Celý článek s receptem najdete zde.

Echinacea (třapatka nachová): doma připravená tinktura (užití, indikace)

Pravidelně každoročně si doma připravuji tinkturu z echinacey (třapatky nachové). Echinaceu jsem si po více pokusech nasadila úspěšně doma na bylinnou spirálu, kde se každoročně sama obnovuje. Vždy v plném květu seberu květenství, nasypu do skleněné dózy a zaliju kvalitní pálenkou (od kamarádky lékařky dostávám slivovici, kterou jí dávají spokojení pacienti  😆 ). Echinaceu nasazuji pokaždé, když mě začne škrábat v krku nebo nosohltanu. Její účinek na imunitu je okamžitý.

Celý článek najdete zde.