Bio hovězí peposo – ideální pokrm pro zimní období

img_96871Hovězí peposo, v našem případě z bio masa z Farmy domů (ale lze i např. z ekofarmy Sasov), je mnoho hodin dušené maso, které splňuje řadu kritérii na ideální zimní jídlo podle tradiční čínské medicíny. Způsob přípravy je šetrný (dušení), druh masa (hovězí) vhodný mimo jiné z pohledu doplňování krve a suroviny zvolené tak, aby doplňovaly energii (mimo jiné ledvin) právě v zimním období.

Suroviny:

  • img_96621hovězí maso (může být i takzvaně druhořadé – kližka, pupek atd.), my používáme bio; ořezané od kosti, nahrubo nakrájené (já použila kostky na guláš), pro 4 osoby jsem použila 1 kg
  • 15 stroužků česneku, jen oloupaných, ponechaných vcelku
  • sůl
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • bobkový list (použila jsem čerstvý ze zahrady)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • kvalitní červené víno (já použila bio červené)

img_96701Postup:

Do vymazané formy na dušení (s pokličkou) skládáme postupně vrstvu masa, které osolíme a každou vrstvu posypeme vrchovatou lžičkou mletého pepře (ano, tolik), vrstvu česneku, položíme větvičku rozmarýnu a poházíme kousky bobkového listu (tak velké, aby se daly vyndat). img_96721Poslední vrstvu tvoří maso. Pak celou směs zalijeme červeným vínem tak, aby byla téměř zakrytá. Zakryjeme pokličkou a vše utěsníme několika vrstvami alobalu. img_96761Dáme péct do trouby (elektrická na max. 150 stupňů, já pekla v kachlových kamnech). Necháme péct přibližně šest hodin (ano, tolik). Neodbalujeme, důvěřujeme ;-). Před podáváním odkryjeme. img_96831Pokud se maso nedusilo na příliš vysokou teplotu, mělo by za šest hodin obsahovat trochu šťávy a hodně zcela se rozpadajícího masa (foto vlevo).

Podávala jsem s domácí bio focacciou a dušenou mrkví. Pečivo nebo vařené obilí by mělo tvořit jednu z příloh, protože jinak jídlo neobsahuje nic pro kultivaci “středu” – slezinu. V Itálii, zemi původu tohoto skvělého receptu, se podává toto maso na toustu z domácího opečeného chleba.