Božská jahodová pěna

IMG_8758Božská jahodová pěna je recept, který čekal na své odhalení třicet let… když jsem byla teenager a žila ještě ve Zlíně, sousedka nám jednou ročně přinesla mističku čehosi růžového božské chuti s jahodami, co připomínalo nebeskou manu… otázka je, proč jsem si od ní nikdy nevzala (nebo vzala a ztratila) recept… po dlouhém pátrání na internetu jsem pak onen recept objevila!

IMG_8753Suroviny:

  • 250 g čerstvých jahod (samozřejmě pouze v sezoně! Lze použít i domácí konzervované, ale také jakékoli sezonní měkké ovoce – rybíz, borůvky, maliny atd.)
  • 150 g smetany ke šlehání (nejlépe bio)
  • 2 bílky
  • 3-4 polévkové lžíce cukru (já si vždy namelu třtinový*) – cukr přidejte nebo uberte podle osobních preferencí a také podle kyselosti použitého ovoce
  • špetka soli

IMG_8757Postup:

Našleháme si bílky do husté pěny (přidáme špetku soli, pomůže držet pěnu hustou) a dáme do nerez nádoby na vodní lázeň. Vodu přivedeme k varu a za stálého šlehání počkáme, až bílky zhoustnou. V průběhu šlehání přidáváme po lžících cukr. Hmota musí úplně zhoustnout (a nesmíte přestat šlehat), jinak bude pěna řídká. Odstavíme, vodu ze spodní nádoby nahradíme studenou a opět šleháme, než pěna vystydne. Zamícháme do ní jahody, které jsme omyli a nakrájeli na menší kousky, a nakonec vmícháme našlehanou smetanu. Dáme do misek a necháme vychladit v lednici. Nahoru můžeme dát kousky jahod a třeba lístek meduňky.

Tipy:

  • směs lze (po smíchání základu s povoleným máslem, aby mělo co ztuhnout) použít jako plnidlo do dezertů, například mezi dvě piškotové vrstvy
  • jak mi poradila “moja Lenka”, nacpěte to do formiček na zmrzku, nechte zmrznout a snězte 😉

* Třtinový cukr (nejlépe bio) není takový zdravotní strašák, jak je moderní říkat. Pokud nepoužijete bílý rafinovaný cukr, ale právě jeho přírodní nečištěnou variantu, mírně vám to doplní krev Xue, což znamená, že přiměřené množství přírodního cukru je vhodné pro všechny, kdo krev takzvaně pálí koukáním do monitorů (počítačů, obrazovek atd.), do knih, do papírů atd.

Recept převzat ze stránky http://www.labuznik.cz/recept/jahodova-pena-pro-brasky/ a já děkuji “Bedle” za to, že jej zveřejnila! 🙂