Čerstvé byliny a jedlá divočina v soli (nejen na zimu)

Také je vám líto, když si na zahradě utrhnete nebo z farmy donesete kvalitní čerstvé byliny (případně z přírody jedlou divočinu) a ona vám na okně zvadne, protože ji nestihnete spotřebovat? Naložte ji do soli! Vznikne tak jakýsi sypký bylinkový bujon, který se hodí do polévek a pomazánek.

Suroviny:

  • různé druhy bylin (sklenici lze postupně doplňovat, jak trháte další a další druhy)
  • kvalitní sůl – pro mě kvalitní sůl znamená:
    • nejodizovaná
    • bez fluoru
    • nečištěná = takovou si kupuji ve Farmě domů v Karviné
  • čistá zavařovací nebo jiná zavírací sklenice

Postup:

Protože jsem líná a netrpělivá, nebaví mě sekat bylinky nadrobno tak, jak by si zasloužily. Takže je nechám oschnout od rosy a jiných vnějších tekutin a postupně cpu jejich otrhané lístky a měkčí nať do kávomlýnku a proženu je mletím. Některé lístky zůstanou vcelku, jiné jsou nasekané nadrobno – všechny ale ztratí původní svěží barvu (to však nevadí, cenné látky zůstanou). Pak kladu vrstvu bylin do sklenice, zasypu solí, další vrstva byliny, další sůl atd. Končím vrstvou soli. Uchovávám v lednici a spotřebovávám od začátku, co byliny naložím: nevím, proč bychom neměli využívat tyto superpotravinyadaptogeny po celý rok, takže je rozhodně nenechávám jen na zimu!

Které byliny a jedlá divočina jsou vhodné do směsi?

Kam s ní?

Směs můžete použít nejlépe:
  • polévek (tím, že budete střídat různé vrstvy bylin podle toho, které budete mít k dispozici, bude každá polévka chutnat trošku jinak)
  • pomazánek
  • bylinkových másel
  • salátů atd.