Domácí makové mléko (vegan, bezlepek)

Domácí makové mléko jsem dělala poprvé. Mák odjakživa zbožňuji a chtěla jsem snížit spotřebu kravského mléka. Hned první pokus a parádní úspěch! Je to rychlé, levné, neskutečně dobré a zdravé: mléko z máku obsahuje hromadu dobře vstřebatelného hořčíku! A odkyseluje…

Suroviny:

  • litr vody
  • 15 dkg mletého máku

Postup:

Rozemletý mák smíchejte s vodou a nechte přes noc odstát. Ráno vylijte do mixeru a nechejte pár minut mixovat. Původně našedlá tekutina začne měnit barvu do bílé, ve které zůstanou jen viditelná zrníčka máku.
Pak řádně přeceďte – já použila čistý bavlněný kapesník. Delší mixování tekutinu příjemně zahřeje, takže můžete rovnou vypít šálek a další použít třeba jako já na uvaření ranní nemléčné kaše. Zde jsem do ní dala pečené kaštany a hrušky, obojí stejně jako makové mléko odkyseluje!

Benefity:

  • vysoký obsah hořčíku
  • schopnost odkyselovat organismus
  • dobrá vstřebatelnost

Na Youtube kanálu Zbožňované ženy najdete video recept.