Dýňový čajový bochník

Dýně patří mezi úžasné levné suroviny, které lze využít pro řadu jídel. Navíc její barva, struktura a vláčnost dělají dobře našemu orgánovému okruhu slezina–žaludek. Dnešní recept je navíc díky použitému koření zahřívající, a tudíž vhodný na zimu. Chlebíček je sladký, ale množství cukru lze redukovat. Zde další recept.

Suroviny:

  • 200 g oloupané a nahrubo nastrouhané dýňové dužiny bez peciček (měla jsem špagetovou dýni)
  • 150 g třtinového bio cukru
  • 200 g mouky (smíchala jsem půl bio hladké a půl bio krupičky)
  • 4 bio vejce
  • vinný kámen (nebo sodu)
  • 100 g rozinek
  • 100 g nasekaných oloupaných mandlí
  • šťáva a kůra z jednoho bio citronu
  • lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • lžička mleté skořice
  • tuk na vymazání formy (kombinovala jsem máslo a bio slunečnicový olej)

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme s cukrem, dokud se nerozpustí krystaly a dokud není směs světlá a hustá. Přidáme nastrouhanou dýni, citron, rozinky s mandlemi a nakonec mouku, koření a vinný kámen. Zvlášť ušleháme pevný sníh z bílků a vmícháme do směsi. Dáme zapéct do chlebíčkové formy, kterou jsme předtím vymazali tukem.

Tip:

  • namísto dýně použijte cuketu
  • nebo červenou řepu