Gomasio – sezamová sůl

Gomasio je sezamová sůl, která snižuje překyselení organismu, doplňuje mohutně ledviny a tvoří vhodnou variantu ke klasické soli. Poměr sezamu a soli se uvádí různý – v zimě dáváme víc soli. Průměrně se pohybuje kolem 18:1 ve prospěch sezamu. Protože tato ochucená sůl obsahuje hodně přírodního oleje, může žluknout a musí se rychle spotřebovat (do 14 dnů).

Suroviny:

  • bílý/černý sezam (černý výrazněji doplňuje ledvin). Já jsem použila již restovaná sezamová semena, která jsem sehnala v pražské SAPĚ
  • sůl – nejlépe nejodizovaná* a mořská. Já používám krystalickou, kterou si sama melu na obilném elektrickém mlýnku Fidibus Medium

Postup:

Na suché těžké (litinové) pánvi opatrně opražíme sezamová semena (při stálém míchání). Protože já jsem měla semena už pražená, tento krok jsem samozřejmě přeskočila. Jakmile zchladnou, postupně je umeleme v kávomlýnku najemno. Zvlášť na stejné pánvi lehce “orestujeme” sůl, aby v sobě neměla zbytečnou vlhkost. Potom v příslušných poměrech obě suroviny smícháme, uchováváme ve skleničce s víčkem – v lednici. Várku je třeba spotřebovat do 14 dnů.

Využití:

  • do salátů namísto soli
  • do vařené rýže
  • do zeleninových teplých jídel
  • do karbanátků masových, houbových i zeleninových
  • atd.

Indikace:

  • při těhotenských nevolnostech a zvracení
  • podporuje trávení
  • pomáhá při bolestech
  • při migrénách
  • při oslabených ledvinách (pozor na množství soli!)
  • posiluje imunitní systém

Obsah látek:

  • vápník
  • železo
  • vitaminy skupiny B

* Jod je nejlépe organismu dodávat v přirozené podobě, nikoli v této přidané. Doporučuji denně sklenici (teplé) Vincentky. Rada pochází od Romany Farne.