Houbový kuba

(Vánoční) houbový kuba (někdy taky označovaný jako černý kuba) je tradiční české sváteční jídlo, které patřilo k období půstu. Má málo ingrediencí, připravuje se “v jednom hrnci”, je tepelně zpracované a pro tyto všechny vlastnosti se jedná o jedno z nejlepších jídel pro zimní období.

Suroviny:

  • Stroček trubkovitý

    kroupy

  • houby (nejlépe stroček trubkovitý, ale zde jsou žampiony a lesní směs nasušená na podzim)
  • cibule
  • česnek
  • kmín, sůl, majoránka
  • máslo
  • sádlo

Postup:

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, orestujeme a necháme 15 min. podusit. Zvlášť uvaříme kroupy. Scezené kroupy smícháme s houbovou směsí, přidáme pár lžic másla, drcený česnek, sůl, majoránku a případně pepř. Dáme zapéct na 220 stupňů a nakonec ještě necháme chvíli pod grilem.

Pohledem dietetiky tradiční čínské medicíny:

  • Kroupy: povaha svěží, chuť sladká, účinky:
    • doplňuje a posiluje slezinu
    • harmonizuje žaludek
    • odstraňuje nežádoucí vlhkost z organismu
    • doplňuje tekutiny
  • Česnek: povaha teplá, chuť sladká a ostrá, účinky
    • zahřívá střed
    • doplňuje žaludek
    • pomáhá trávit potravu
    • hubí parazity
  • Celkové působení pokrmu:
    • doplňuje a vyživuje slezinu
    • harmonizuje střední zářič
    • lehce zahřívá
    • doplňuje energii a yin

Účinky potravin a pokrmu dle TCM převzaty od Martina Řezníčka.