Jedlá divočina

Je to ekologické, je to in, je to zdravé, je to plné živin, které z konvenčního ovoce a zeleniny již pomalu mizejí… řeč je o jedlé divočině (neboli divokých bylinách, divoké zelenině). S tím, jak jsme zvyklí brát potraviny z regálů supermarketů, postupně skoro vymizela schopnost získávat cenné jedlé položky našeho jídelníčku z přírody.

Proč vařit s jedlou divočinou?

  • není zatížena intenzivním a/či konvenčním zemědělstvím (dávejte si pozor na kvalitu stanoviště, na němž sbíráte)
  • obsahuje skoro stejné množství živin, které dříve obsahovala tradičně pěstovaná zelenina
  • obsahuje mnohem více živin (prvků, vitaminů) než současné /i bio/ produkty z jakéhokoli (i farmářského) obchodu
  • je zadarmo
  • je ekologická a udržitelná (a v případech invazivních rostlin, což je většina jedlé zeleniny, navíc mírná redukce prospívá přírodě)

Pojďte se s ní naučit vařit! Na tomto rozcestníku najdete rozklikávací buttony řazené podle názvů rostlin, které jsou vhodné k využití jako jedlá divočina. Plnit budu stránku postupně, prosím o trpělivost :-).

Bez černý  Bršlice kozí noha


Česnáček lékařský  Chmel otáčivý


Kopřiva dvoudomá  Křídlatka japonská


Medvědí česnek  Netýkavka žláznatá


Orsej jarní  Penízek rolní


Popenec břečťanovitý  Ptačinec prostřední


Řeřišnice luční