Kimči, zkvašený poklad

kimchi4Kimči je korejský zkvašený zázrak a poklad. K čemu kimči, když máme kysané zelíokurky, říkáte si? A máte pravdu… naše domácí středoevropské (i ryze české) nakládané “zkvašeniny” udělají v našem těle stejnou službu jako kimči. Přesto má kimči některé výhody:

  • jeho kvasný proces trvá jen 2-3 dny
  • obsahuje velmi kvalitní sojovou omáčku, která zejména v zimním období výborně doplňuje energii ledvin

Proto si pojďme uvést recept na základní kimči:

Suroviny:

  • čínské zelí
  • (jarní) cibulka
  • mrkev
  • ředkev daikon
  • česnek
  • zázvor
  • chilli
  • mořská sůl
  • kvalitní bio sojová omáčka

Postup:

Čínské zelí nakrájíme na kousky, totéž provedeme s cibulkou. Mrkev a daikon (nebo jinou ředkev) nastroháme nahrubo, přidáme nasekaný česnek a zázvor. Podle chuti chilli a mořskou sůl. Zalijeme sojovou omáčkou a pořádně prohněteme rukama. Přemístíme do skleněné láhve, ze směsi vytlačíme co nejvíc vzduchu a dáme na cca 2-3 dny do spíže (někdo říká do ledničky, ale to zpomaluje kvasný proces). Pak uchováváme v chladu a během pár dní spotřebujeme.

Používáme stejně jako kysané zelí nebo okurky, nejlépe jako přílohu (v pokojové teplotě, ne studené).