Kopřivový sirup

Recepty na tři jarní bylinné sirupy (zde ze smrkových výhonků) jsem získala od Helenky Hrabcové, studentky “bylinologie” a nově i tradiční čínské medicíny. U Helenky na zahradě je vždy plno věcí k obdivu od bylinných záhonů, z nichž zpracuje na zimu opravdu vše, přes nádherně osázený skleník, divokou přírodu na pozemcích kolem domu a za plotem až po dokonale “divoce” upravenou zahradu a její ovocně-zeleninovou část.

Suroviny:

  • 125 mladých kopřiv
  • 4 citrony nakrájené na plátky i se slupkou (v tom případě bio)
  • 3,5 l horké vody (jakmile voda začne vřít, vypneme ji a asi 5 minut necháme odstát)
  • 3,5 kg cukru (i třtinového)
  • 6 lžiček kyseliny citronové

Postup:

Kopřivy opláchneme a dáme do větší mísy. Přidáme 4 citrony nakrájené na plátky i se slupkou (proto raději chemicky neošetřené), zalijeme horkou vodou a louhujeme 24 až 48 hodin. Přes plátno vymačkáme a společně s 3,5 kg cukru a 6 lžičkami kyseliny citronové svaříme. Vařící nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Léčebné účinky:

Vhodné na jaře pro očistu organismu do vody, čaje. 

Fotku jsem převzala z bylinářské stránky věnované mimo jiné stravě z volné přírody Gather Victoria.