Křídlatka japonská

Křídlatka japonská patří mezi neofyty, které se během pár desetiletí z Asie rozšířily po celém světě. U křídlatky navíc došlo k tomu, že v některých zemích je její pěstování a propagace trestné (!). My se ji naučíme využívat nejen jako léčivku, ale také jako surovinu pro zdravé vaření.

Rozšíření a popis

Křídlatka japonská (Fallopia japonica, dříve Reynoutria japonica) je invazivní druh, který se rozšířil z východní Asie do celého světa a dnes okupuje obrovské plochy vlhkých stanovišť, nejraději u vodních toků. Jedná se o statnou, až několik metrů vysokou rostlinu, jejíž článkovitý stonek připomíná bambus. Brzy na jaře (ve “druhé linii” po medvědím česneku a dalších jarních rostlinách) vyrazí u země mezi suchými dlouhými statnými lodyhami malé červené výhonky, které velmi rychle rostou a získávají červeno-zelenou barvu. Později jsou tmavě kropenaté a stonky duté. Už v této fázi se dají využívat – odřezávat u země. Díky tomu křídlatka vyhání nové a nové výhonky. Používají se ale všechny výhonky dosud zelené barvy s ještě nerozvitými listy, později začíná stonek dřevnatět a již není pro kuchyni vhodný. Pravidelné odřezávání zajistí přísun čerstvých výhonků přibližně do doby, než začne rostlina kvést.

Využití

Křídlatka je rostlina, kterou lze využívat po celou dobu jejího aktivního růstu od jara do podzimu (v zimě pak se dají její duté stonky používat jako dekorace třeba pro dlouhé stonky jiných květin, například růží). Z křídlatky využíváme:

  • celé jarní výhonky (pravidelně seřezáváme, aby rostly nové a rostlina neposílala sílu do budování /dřevnatění/ stávajících výhonků):
    • do kuchyně (na plněné slané i sladké koláče, quiche, do kari, na naložení naslano i nasladko v podobě marmelády)
    • sušené do kosmetiky (mýdla)
    • čerstvé pro výrobu tinktur
  • jarní stonky (plní se směsmi nebo používají na čatní či do zeleninových směsí)
  • květy (na ozdobu jídel)
  • duté suché dřevnaté stonky na ozdobu a domácí tvoření

Léčebné užití

  • Správně “staré” kořeny (fotka z: thesacretgardener.ca)

    tinktura se připravuje z čerstvých kořenů – měly by to však být hlouběji uložené kořeny, které při rozkrojení zazáří jasně žlutým vnitřkem. Také platí, že čím starší jsou kořeny, tím vyšší je jejich účinek. Zároveň je dobré vědět, že nejvíce účinných látek je v černé slupce kořenů. Jejich dobývání je mnohem složitější než u lehce dostupných jarních povrchových částí kořenového systému – rhizomů

  • využívá se úspěšně v léčbě lymeské boreliózy. Obsahuje totiž antioxidant resveratrol. Ten současně působí na:
    • správný krevní tlak
    • správné fungování srdečního svalu
  • tinktura je díky obsahu emodinu vhodná také pro tyto účely:
    • proti zácpě
    • obsažený emodin má totiž schopnost regulovat střevní peristaltiku

Upozornění:

Křídlatka je stejně jako podobně působící rebarbora silně dráždivá, zakyselující. Pokud trpíte dnou, používejte křídlatku v rozumném množství, a pokud možno ji vždy kombinujte s bršlicí kozí nohou, která působí opačně.

Recepty