Letní čerstvé ovoce? Ano, ale… (tip na sladkou rýži)

Všichni se asi těšíme, že v létě do sebe “natankujeme” velké dávky vitaminů z čerstvého ovoce a zeleniny. Obecně panuje povědomí, že nás to nadlouho zásobuje vitaminy a prvky. Z pohledu tradiční čínské medicíny to ale úplně takto není… a já to na svém zdraví pozoruju už tolik let, kolik se čínskou medicínou zabývám. Podívejme se tedy na roli čerstvé zeleniny a ovoce a na možnosti, jak na situaci vyzrát.

V čem je problém?

“Střed” našeho těla tvoří podle tradiční čínské medicíny dvojice orgánů Slezina a Žaludek*. Vládnoucím orgánem (zang) ovšem není Žaludek (Wei), jak bychom očekávali z moderní medicíny, ale Slezina (Pi). A Slezina na rozdíl od Žaludku má ráda suché a teplé jídlo (Žaludek vlhké a studené). Často je velmi těžké vybalancovat požadavky Sleziny s požadavky Žaludku, proto tato orgánová sestava bývá u mnoha lidí “rozhozena”, oslabena.

Jak poznám oslabenou slezinu?
Starší zákres pěti elementů (Slezina a Žaludek uprostřed), kde je vidět, že středové zažívání ovlivňuje celý zbytek organismu

Oslabená slezina mimo jiné produkuje hlen (Tan) a ten našemu tělu nedělá zrovna dobře. Nerovnováha se projevuje nepříjemnými symptomy, z nichž řada patří do oblasti estetiky, ale řada také významně ovlivňuje náš celkový zdravotní stav:

  • křečové žíly
  • prolapsy orgánů (“stařecká” inkontinence, prolapsy dělohy atd.)
  • celulitida
  • tvorba modřin (“zelených”)
  • bříško, které se nedaří “shodit” žádnými dietami
  • průjem bez zřejmého důvodu
  • zahlenění organismu
  • druhotné oslabování Ledvin (Shen)
  • vznik cyst a nádorů (zejména je-li přítomno falešné či pravé horko v organismu)

Jak vidíme, vyplatí se mít Slezinu v pořádku, ale většinou nemáme. Může za to oblíbená moderní redukční dieta, nesprávné informace v médiích, často tedy naše snaha jíst “zdravě”. Ráno si dopřáváme jogurty, v horším případě smoothie (ty mají i negativní psychologický aspekt – “návrat” k období, kdy jsme byli kojeni), čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu, čerstvě lisované šťávy. To vše nám Slezinu oslabuje a nedělá to dobře našemu zažívání.

Proč v létě přibíráme?

Těšili jste se na léto, že konečně díky zdravé stravě (syrovému čerstvému ovoci a zelenině) zhubnete a budete zdraví? Zjistili jste ale, že jste přibrali? Viníkem je právě čerstvé ovoce a zelenina. Obojí v syrové “studené” podobě oslabuje slezinu a způsobuje vznik “tanových” usazenin v těle, které se pak mohou projevovat právě jako přibírání na váze a nechtěné bříško (zejména u žen). Ale co tedy dělat, pokud se čerstvé zeleniny a ovoce vzdát nechceme (což je logické)?

Vařte, pařte, blanšírujte!

Jednou z možností, jak si dopřát ovoce (ne tedy čerstvé) a zeleninu, je nechat je mírně projít tepelnou úpravou. Zároveň je velmi vhodné ovoce doplnit jakýmkoli “zrním” či obilím – rýží, kroupami, slzovkou, jáhlami atd. Možností tepelné úpravy je více:

  • blanšírování
  • spaření
  • krátké vaření (kompot)
  • zapékání (většinou s nějakým “těstem”)
  • smažení (které je v létě nejméně vhodné)
Akupresurní body:

Zároveň je možné si stimulovat cenné akupresurní body Sleziny na vnitřní straně nohy, zejména:

  • SP9 (pod kolenem zboku)
  • SP3 a/nebo SP4 (na vnitřní hraně šlapek)

Tip na teplý, zdravý, letní pokrm:

“Sladká rýže”

Sladká rýže vůbec nemusí být ten “hnus”, který známe z dětství zejména ze školních jídelen! V mléku (bio, domácím, může být napůl smícháno s vodou) uvařte doměkka rýži (já si uvařím rýži večer předtím, než pak pokrm snídám). Až vychladne, zamíchejte do ní vanilkový cukr (dělám si sama). Kdo nechce cukr, může použít jiné sladidlo dle preferencí, případně nesladit vůbec. Přidáme dva žloutky a nakonec do směsi zamícháme pevný sníh ze dvou bílků. Dáme do zapékací nádoby vymaštěné silnou vrstvou másla a upečeme dozlatova.

Je to vynikající snídaně, která udělá Slezině dobře proto, že:
  • je teplá
  • je sladká
  • když si ji ještě navíc dopřejete mezi 9.00–11.00 hod., kdy Slezina vládne organismu, bude účinek ještě pozitivnější 😉
Dobrou chuť vám i vaší slezině!
Více o Slezině a Žaludku se dozvíte v cyklu mých přednášek Pět elementů, který pravidelně vedu v Ostravě i na jiných místech České republiky (aktuálně vždy vizte Kalendář akcí).

* Velká písmena používám pro odlišení čínského chápání orgánů a jejich soustav, zatímco orgány psané s malým počátečním písmenem jsou ty, jak je známe z moderní medicíny. Jak je asi tím pádem zřejmé, pojetí orgánů v obou systémech se liší.

Obrázky aku bodů jsem převzala z těchto stránek:

  • http://www.tcmwindow.com/acupuncture/Taiyin/Yinlingquan-(SP9).shtml
  • https://www.pinterest.co.uk/pin/458733912023895913/
  • https://cz.pinterest.com/pin/23784704258110850/