Lichořeřišnice větší – pomocník na zimní časy

Lichořeřišnice je jedna z ozdobných léčivek, která právě začíná na zahradách vystrkovat listy.
Lichořeřišnici používám nejen čerstvou do kuchyně (má chuť jako ředkvičky), ale její plody se dají zavařovat jako falešné kapary a z listů dělám každoročně silnou tinkturu, již využívám při virózách a infekcích horních cest dýchacích v kombinaci s tinkturou z echinacey (třapatky).

Jedná se o kulturní rostlinu, kterou si můžete vypěstovat na zahrádce, ráda se množí a má velké “výnosy”. V přírodě ji nenajdete.

Způsoby zpracování:

Co nejvíce čerstvou
  • jestliže vám roste na zahradě, co nejčastěji ji jezte čerstvou – dá se z ní udělat:
    • bylinkové máslo
    • použít ji čerstvou do salátů
    • přidávat ji do polévek těsně před podáváním atd.
Udělejte si z ní tinkturu
  • čerstvé listy naložte do alkoholu
  • nechejte pár týdnů odležet (nejlépe na slunci; řádně zašroubované! Jinak se alkohol bude rychle odpařovat)
  • slijte a uchovávejte na zimu
Naložte ji do soli jako zimní “vegetu”
  • k tomuto způsobu zpracování používejte čerstvé, nezvadlé, ale oschlé listy, ať vám směs nezplesniví
  • prosypávejte vrstvy oschlé lichořeřišnice solí, zavíčkujte, uchovávejte v lednici a používejte jako čerstvou (vizte tipy výše)

Lichořeřišnice z pohledu (nejen) čínské medicíny:

  • povaha: teplá až horká
  • chuť: ostrá
  • tropismus:
    • plíce, tlusté střevo
    • ledviny, močový měchýř
    • slezina, žaludek
  • indikace:
    • rozpouští hleny
    • močopudná
    • podporuje chuť k jídlu a zažívání
    • v malém množství posiluje ledviny
    • osvěžuje
    • působí antisepticky

Obsah látek:

  • mangan
  • železo
  • vitamin C
  • flavonoidy
  • beta karoten

Kontraindikace:

  • velké množství může poškodit ledviny
  • velké množství může podráždit zažívání
  • neužívat v těhotenství: může způsobit předčasný porod nebo potrat (vztah ke krvi a krvácivosti)