Liška obecná – zlaté raně podzimní slunce lesa

Lišky ( obecná, nálevkovitá, bledá, lištička pomerančová) jsou velmi vděčné houby, neboť jsou chutné, pevné, a navíc většinou nečerviví. Navíc mají unikátní léčebné vlastnosti! Ty byly zkoumány “jen” u poddruhu “nálevkovitá”, ale dá se předpokládat, že stejné vlastnosti mají všechny lišky. Testování znamená pouze to, že peníze byly výzkumnými ústavy vydány na testování jednoho konkrétního poddruhu; to ale neznamená, že stejně účinné (nebo účinnější) nemohou být i další téhož rodu.

Obsah bioaktivních látek v liškách:

  • Lišky rostou během léta a raného podzimu v listnatých lesích

    antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé účinky

  • působí dobře proti zlatému stafylokokovi
  • obsahuje polysacharid obsahující fukosu a mannosu (výskyt v houbách je velmi vzácný, většinou se vyskytuje v obratlovcích, bezobratlých a rostlinách!)
  • fenolické látky
  • Lišky lze velmi dobře sušit

    organické kyseliny

  • karoten (způsobuje výraznou žluť plodnic)
  • extrakty vykazují výrazné protirakovinné účinky
  • obsahují serotonin (nedostatek této látky v mozku způsobuje deprese)
  • kyselina linoleová
  • železo
  • zinek
  • lištička pomerančová navíc obsahuje velké množství vitaminu D

Liška z pohledu tradiční čínské medicíny:

  • Makro snímek ukazuje listy lišek, které připomínají větvení plic

    čínsky Ji You Jun 鸡油菌

  • chuť: ostrá, sladká
  • tropismus: srdce, žaludek, slezina, plíce
    • srdce: působí proti depresím, “an Shen”
    • slezina: působí jako “drenáž” při nedostatku slezinné Qi
    • žaludek: zvlhčuje
    • plíce: zvlhčuje, odvádí hleny, uvolňuje

Pár receptů:

Žluté potěšení*
  • 400 g lišek
  • 80 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • nať petrželky
  • ocet
  • pepř
  • sůl

Očištěné lišky operte v octové vodě, rozkrájejte na dílky a duste na másle přibližně 30 minut. Pak přidejte nadrobno nakrájený česnek, koření, osolte a podávejte jako samostatný pokrm třeba s pečivem.

Lišky na estragonu*
  • 300 g lišek
  • 30 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • půl citronu
  • estragon
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce hovězího vývaru
  • 2 lžíce sladké smetany
  • 1 žloutek
  • trochu octu

Očištěné, na menší kousky nakrájené lišky povaříme asi 5 minut ve vodě. Scedíme, necháme okapat a dáme je na rozpuštěné máslo s olejem a spolu s rozsekaným estragonem, pepřem, solí a kůrou z poloviny citronu, omytého napřed v octové vodě. Lišky pak dusíme pozvolna na mírném ohni aspoň 20 minut za občasného podlití hovězím vývarem a sladkou smetanou. Nakonec lišky zjemníme žloutkem rozmíchaným ve lžíci smetany a ještě krátce podusíme. Lišky nezahříváme příliš prudce, aby nebyly tuhé. Hotové podáváme jako předkrm s pečivem.

Recepty byly převzaty z báječné knihy Jiřího Baiera a Radomíra Sochy Celoroční průvodce houbaře – receptář (jaro–léto–podzim–zima)

Obsažené látky byly převzaty z Encyklopedie léčivých hub (Academia 2014)