Lošák zprohýbaný – pevná, velmi chutná a léčivá (nejen podzimní) houba

Lošák (nebo také lišák) zprohýbaný je můj nový objev. A dlužno říct, že objev výjimečný vzezřením i chutí. Nemusíte se bát, že jej zaměníte za různé nejedlé, či dokonce jedovaté druhy hub, protože jej stačí otočit. Na spodní straně klobouku má totiž – trny! (Níže je vidíte v makro detailu.)

Vzhled, kdy, kde

  • lošák má smetanově až nažloutle vybarvený klobouk, trny i nohu
  • může mít docela velký klobouk a roste ve skupinách
  • třeň je tlustý, uvnitř plný
  • dužnina pevně masitá a křehčí v klobouku (“trny” jsou křehké velmi!)
  • vůně a chuť syrové houby je velmi výrazná, příjemná – chuť navíc silně kořeněná
  • a co je fajn, trny ho prozradí – nelze jej zaměnit za žádnou jedůvku! 🙂

Léčebné účinky

  • silný protirakovinný účinek
  • repandiol (izolovaný z houby) vykazuje cytostatické účinky proti různým typům rakovinných buněk, hlavně rakoviny tlustého střeva (adenokarcinom)

Účinky podle čínské medicíny:

  • chuť: sladká, ostrá
  • tropismus: žaludek, slezina, plíce, tlusté střevo

Recepty:

Italské risotto s lošákem (vegetarian, bezlepek)

Suroviny:
  • mladé plodnice lošáku (ochutnejte: nesmí mít palčivou chuť – pak jsou staré)
  • cibulka nadrobno
  • fenyklová bulva nakrájená nadrobno i s “lístečky”
  • kousek feferonky
  • bio bílé víno
  • rýže na risotto
  • sůl, pepř
  • čerstvě nastrouhaný parmazán nebo pecorino
Postup:

Napřed zbavíme spodní stranu hub trnů – stačí k tomu lžička. Na kombinaci ghí a olivového oleje necháme chvíli opékat čerstvě nakrájený lošák. Přidáme cibulku s feferonkou a za chvíli fenykl. Necháme restovat, než zelenina pustí šťávu a vše se mírně neoblanšíruje. Pokud je směs stále suchá, posolíme. Na oblanšírovanou zeleninu s lošákem nasypeme rýži a necháme zesklovatět. Mezitím si nachystáme vroucí vodu. Na připravenou rýži nalijeme cca 2–3 dl bílého vína a necháme odpařit. Pak pomalu doléváme vodu, necháváme vsáknout do rýže a občas zamícháme. Podléváme tak dlouho, dokud rýže nepustí škrob (proto je dobré mít skutečně pravou rýži na risotto) a nespojí se se zbytkem směsi. Pak vypneme sporák, ale risotto necháme na horké plotýnce a ještě přilijeme cca 1–2 dc vody. Vmícháme parmazán, dosolíme a opepříme, zaklopíme pokličkou a necháme cca 10 minut “dojít”. Podáváme jako hlavní chod, zde na fotce (vpravo) s druhým receptem – pokračuje níže.

Lošáci na kmínu

Suroviny:
  • mladí lošáci zbavení ostnů (trnů) nakrájení na stejně hrubé plátky
  • pohanková mouka
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sádlo/olivový olej/ghí
Postup:

Lošáky obalujeme v mouce, v níž jsme předem rozmíchali sůl, pepř a kmín (já kmín napřed proženu kávomlýnkem, aby byly nažky částečně rozbité; uvolní se tím vůně, ale hlavně pak celé nažky nelezou mezi zuby 😉 ). Plátky lošáka pak velmi pomalu smažíme na tuku – já zvolila kombinaci oleje a sádla, které se nepřipaluje, tudíž lze bez rizika smažit i delší dobu. Až jsou řízečky měkké a zabarvené do hněda, podáváme s chlebem nebo – jako v tomto případě – třeba s risottem :-).