Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Magické těsto podle Hugha Fearnley-Whittingstalla je tip na výbornou surovinu pro mnoho pokrmů z těsta – využijete ho na pizzy, flatbreads, pitty, slané tyčinky a rohlíky. Nejedná se o žádný výjimečný recept, ale o poctivé drožďové těsto, které lze dělat i z kvalitní špaldové mouky a které je jednoduché a všestranně využitelné. Recept byl publikován v knize Veg everyday!

Suroviny:

  • 500 g kvalitní mouky (já jsem si doma namlela na mlýnku Fidibus Medium celá špaldová zrna, která kupuji ve Farmě domů); tato varianta těsta je tedy špaldová – autor doporučuje kombinaci dvou druhů hladké mouky, které v ČR nejsou k dispozici
  • sůl (u mě kombinace mořské a himálajské růžové)
  • 325 ml teplé vody
  • 1 polévková lžíce kvalitního oleje (u mě bio olivový)
  • droždí
  • špetka cukru na aktivaci droždí (u mě třtinový hnědý)

Postup:

Vykynuté a vyválené těsto – nachystané na pizzu

Vodu vylijeme do mísy, a než zchladne, rozšleháme do ní kostku droždí. Přimícháme trochu cukru a hrst mouky, řádně rozmícháme a necháme vzejít. Pak rozmícháme sůl a přidáme zbytek mouky. Po prohnětení (moje babička doporučovala 500 hnětů; těsto hnětu jen ručně, nepoužívám žádné roboty) vrátíme do mísy a necháme vykynout. Pak dále zpracováváme.