Masala chai

Masala chai v Indii na keralských backwaters (2/2017)

Masala chai (druh čaje) je jedním ze základních a nejchutnějších nápojů v jižní Indii. Podává se tradičně v nerezových nebo skleněných hrnečcích či skleničkách a typické pro něj je užití směsi koření masala a surového třtinového cukru jaggery. I v létě je příjemné si uvařit masala chai, podávat jej v nerez hrníčku z Indie a představovat si teplo… v Indii se nicméně masala chai pije v těch největších vedrech – silně oslazený, tím ve vedrech člověk cítí aspoň nějakou chuť, a protože je horký, napřed se sice zpotíte, ale ve výsledku vás to krásně ochladí…

Suroviny:

  • 2 cm zázvoru
  • 5 cm skořice vcelku
  • 4 dlouhé pepře (lze nahradit běžnými kuličkami pepře)
  • 3 hřebíčky
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 polévková lžíce kvalitního černého čaje
  • 250 ml mléka (na 1 l vody)
  • 3 lžíce jaggery (nebo třtinového cukru, obrázek vpravo níže)

Postup:

Jaggery – homole třtinového nečištěného cukru

Zázvor nasucho opražíme a nasekáme na menší kousky. Zbytek koření dáme do mlýnku a umeleme (nemusí být najemno). Všechno koření dáme do hrnce, kam přidáme litr vody a mléko. Přivedeme k varu a necháme tři minuty provařit. Odstavíme, vmícháme cukr, necháme rozpustit a podáváme…

Kupodivu masala chai má skvělou schopnost ochladit ve vedru organismus.

Několik slov k pocení:

Vypít v horku horký čaj se zahřívajícím kořením, jako je masala chai, znamená mít ihned poté pocit, že člověk umře na horko, které se rozlije po těle. Vnitřní náhlé zahřátí však vyvolá celkem masivní pocení – a jedna kapka potu ochladí litr krve… proto je pití horkých nápojů v létě vhodné k ochlazení! Pozor však při hodně vysokém krevním tlaku!