Netradiční brambory àla Provence (bezlepek, bez laktózy)

Netradiční brambory àla Provence nám tento víkend uvařil kamarád Chris. Je to skvělá alternativa pro všechny, kdo nemohou lepek ani laktózu. Za sebe doporučuji brambory před zapečením doplnit třeba uvařenými jáhlami, aby se ošetřil “střed”, a tedy žaludek a slezina.

Suroviny:

  • kvalitní brambory, které je možné konzumovat se slupkou (u nás bio), řádně omyté, nakrájené na větší kusy a uvařené ve slané vodě
  • pár stroužků česneku nasekaných nahrubo a zpěněných na másle
  • rybí vývar (buď hotový, nebo z “bujonu” – v Česku se dost špatně shání); případně zredukovat vlastní uvařený vývar

Postup:

Brambory vysypejte po scezení do pekáčku, který jste vymazali, třeba máslem. Nahrubo rozšťouchejte. Do kastrolku, kde se dělal česnek (stačí jej zpěnit), přilijte trochu silného rybího vývaru, celkem je třeba mít na standardní pekáč brambor cca 2–3 dc vývaru s česnekem.
Tento vývar pak nalijte na brambory a promíchejte. Brambory dejte zapéct. Výborná příloha, ale i hlavní jídlo!