Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Obrácený drobenkový koláč s rozmarýnem je tip* na letní zpracovávání ovoce tak, aby nebylo syrové, a tudíž neoslabovalo Slezinu, ačkoli samozřejmě použitý cukr a máslo zvyšují kalorickou hodnotu pokrmu. Největším překvapením pro mě bylo použití rozmarýnu, který jsem do této doby ve sladkém pečení nikdy nepoužila. A výsledek je – prostě fantastický!

Suroviny**:

  • miska josty/angreštu/rybízu (či jakéhokoli jiného ovoce; dala jsem kyselé, ale výborný bude koláč i s jablky)
  • cca 80 g strouhanky
  • máslo na osmažení strouhanky
  • čerstvý rozmarýn – lžíci najemno nasekaného
  • na drobenku:
  • 150 g másla
  • 150 g špaldové, doma mleté, celozrnné mouky na drobenku
  • podle chuti cukr (dala jsem cca 150 g bio přírodního nečištěného třtinového z DM Drogerie markt)

Postup:

Opražená strouhanková směs s rozmarýnem (zde sušeným)

Obě spojené sypké směsi

Na másle osmažíme strouhanku, až získá zlatavou barvu, ale zhruba po dvou minutách pražení přidáme rozmarýn, který se nádherně rozvoní (a už takový zůstane). Směs necháme vychladnout (ale není to úplně nutné). Zvlášť si připravíme drobenku: napřed prohněteme změklé máslo s moukou, až vytvoří kompaktní lepivou hmotu, pak přidáme cukr a uděláme strouhanku. Pokud se lepí, přidáme buď cukr, nebo mouku (spíš mouku – kvůli zdraví 😉 ). Pak obě směsi (rozmarýnovo-strouhankovou a drobenkovou) pečlivě smícháme. Pekáček vymažeme tlustou vrstvou másla, na ně dáme ovoce a pokryjeme spojenou sypkou směsí.

Poznámky:

  • protože v těstu není vejce, bude se koláč rozpadat – servírujeme tudíž na talířku s vidličkou 😉
  • protože v koláči není prášek do pečiva, je stravitelnější a nenadýmá
  • jedinou nezdravou věcí tak zůstává vlastně pouze strouhanka, kterou jsem zvolila sice doma mletou, ale z klasického bílého pečiva. Není jí tam však tolik, aby se to nedalo přežít
  • původní recept doporučuje servírování koláče se zakysanou smetanou, ale ta nedělá dobře slezině, takže pokud už po ní toužíte, dopřejte si jí rozumné množství, plnotučnou, pokud možno bio a pouze v létě 😉
  • tento koláč jako všechny ostatní obrácené koláče mají původ v proslaveném obráceném koláči sester Tatinových z Francie, který vznikl (jak už to tak bývá), náhodou a který je proslavený po celém světě. Spodní vrstva másla, ovoce a cukru totiž vytvoří lahodný a chuťově naprosto neodolatelný karamel

* Recept jsem našla a mírně upravila podle zdroje v Dadalově kuchařce.

** Pekla jsem malý pekáček, protože myslím, že na chuť to stačí – i pro více lidí. Kdo chcete klasickou velikost pekáče, množství surovin zdvojnásobte.