Opeňka měnlivá – zázrak pro kuchyň i vaše zdraví

Opeňka měnlivá roste v našich lesích od jara až do velmi pozdního podzimu, já osobně ji ale na rozdíl od informací v houbařských atlasech nacházím právě až v listopadu a částečně v prosinci. Je to vynikající “penízovkovitá” houba, báječně uplatnitelná v kuchyni, ale také v léčbě.

O opeňce:

  • nejedná se o “opěnku”, ale o “opeňku” (název vznikl od slova “peň”)
  • je třeba si dávat velký pozor na záměnu s třepenitkou svazčitou (mírně jedovatou), a především čepičatkou jehličnanovou (prudce jedovatou)
  • já osobně opeňku poznávám podle tmavšího okraje oproti středu kloboučku a zároveň podle
    Na řezu dutý třeň

    docela typického třeně, který je uvnitř dutý, skoro černohnědý ve své spodní části a tmavě šupinkatý. Přesto prohlížím každou “ulovenou” plodnici zvlášť.

  • roste v celých trsech (tím se liší od čepičatky) a většinou jsou tyto trsy viditelné v lese zdálky.
  • třeně odděluji, podélně půlím (i pro ujištění se, že se jedná opravdu o opeňku) a suším je na houbový prášek

Kulinářské využití:

  • Opeňková polévka

    z opeňky se dělá fantastická jemná houbová polévka, která prý patří k tomu nejlepšímu ze všech houbových jídel vůbec:

    • opeňkové kloboučky pomalu osmažíme na másle a odložíme (i s tukem)
    • zvlášť si uvaříme zeleninový vývar (zde jsem použila vzhledem k ročnímu období a dietetiky podle čínské medicíny jen kořenovou zeleninu v bio kvalitě: mrkev, petržel, pastinák, celer)
    • Opeňkové kloboučky na másle – základ polévky

      osolíme, lehce opepříme, já přidala ještě pro větší “hutnost” rýžové zavářkové nudle a pak do vývaru opatrně přendáme kloboučky openěk i s máslem, v němž se připravovaly

    • je možné zahustit škrobem kuzu
  • opeňky je možné rovněž oblanšírovat a použít jako základ slaného rosolu

Opeňka jako léčivá houba

  • působí dobře proti chřipkovému viru typu A a B
  • má velmi vysoký obsah železa, manganu a selenu
  • má protirakovinné působení
  • z pohledu čínské medicíny je její působení následující:
    • vyhání z těla vnější chladný vítr
    • harmonizuje plíce
    • tropismus: 
      • plíce
      • slezina
      • žaludek
    • chuť: sladká

Kde se o ní dozvíte více?

Na naší škole alternativních medicín se o léčivých houbách budete učit v těchto disciplínách: