Sirup z květů černého bezu

Sirup z květů černého bezu je naprostá klasika většiny středoevropských domácností. Je levný, jednoduchý na přípravu a chuťově velmi lahodný. Když se správně uvaří a zavaří, vydrží až do zimy. Vitaminy sice budou fuč (vyvařené), ale účinné látky necitlivé na teplo zůstanou. A hlavně zůstane pyl a další složky, které v zimě při nedostatku čerstvé stravy podpoří. A to včetně dobře zvoleného cukru – třtinového (nejlépe samozřejmě bio), který posílí v období rekonvalescencí a nemocí.

Celý recept najdete zde.

Norská voda Voss na benzinkách Shell

Včera jsem zjistila, že na benzinkách Shell se začala prodávat voda nikoli v plastových, ale SKLENĚNÝCH obalech. Mám z toho upřímnou radost! Ne vždy si vzpomenu vzít si pití do auta s sebou z domu a kupovat PET láhve se mi nechtělo. Včera nejenže jsem udělala něco pro ekologii (plastový je jen šroubovací uzávěr lahve), ale navíc mám doma pro další použití krásnou lahev od Voss! Super!

Bylinková spirála a zahradní jezírko rok poté…

Ještě v dubnu to vypadalo, že se mikroprostředí spirály nechytí a bude třeba každoročně znovu plít, osazovat a dělat další práce, které bych na tomto permakulturním prvku naší zahrady fakt nerada provozovala.
A ejhle! Týden se s týdnem sešel a máme doma nejen krásnou spirálu, kam letos přibylo jen nějakých pět (jednoletých) rostlin, ale také stále více “džungloidní” jezírko chráněné ze všech stran i zevnitř vegetací. Přehled vývoje spirály (a jezírka) v čase (plus návod na jeho stavbu) najdete v tomto článku na konci.

Tkáňové soli

Jsou známé také jako Schüsslerovy soli a nově je v Česku dostanete od slovenské firmy Biomineral. Nás zajímají jako další (pro mne nová) možnost, jak si pomoci při tetanii (nedostatku hořčíku). Touto pasáží proto doplňuji jeden z nejčtenějších článků tohoto webu, který se týká možností diagnostiky a léčby tetanie. Přípravek Mag Phos pomáhá při křečích hladké svaloviny, při kolikovitých bolestech (migrény, “seknutí” zad atd.), harmonizuje činnost žláz.

Více informací najdete u příslušné pasáže v tomto článku.

Tři dny v indické Kalkatě

Na cestě za Himálají nás čeká třídenní návštěva Kalkaty, hlavního města Západního Bengálska. Z Kalkaty vyrazíme mimo jiné na celodenní výlet do Sundarbans, největšího mangrovového pralesa na světě, kde žije přirozeně divoce ještě dokonce i pár bengálských tygrů… V Kalkatě budeme bydlet v pětihvězdičkovém hotelu Taj Bengal s bazénem – už si představuji tu jógu u něj!

Masala dosa (vegetarian, bezlepek)

Masala dosa je kultovní jídlo jižní Indie, které se dá připravovat i v našich podmínkách, aniž by bylo nutné speciální nádobí. Je bezlepkové, používá se na ně fermentovaná (a tedy zdravá) směs mouky z rýže a urad dalu, a navíc je chuťově naprosto fantastická. Kdo touží po typické indické chuti, tomu doporučuji si kromě mango chutney, připravit i kokosové chutney.

Celý recept najdete zde.

Božská jahodová pěna

IMG_8758Božská jahodová pěna je recept, který čekal na své odhalení třicet let… když jsem byla teenager a žila ještě ve Zlíně, sousedka nám jednou ročně přinesla mističku čehosi růžového božské chuti s jahodami, co připomínalo nebeskou manu… otázka je, proč jsem si od ní nikdy nevzala (nebo vzala a ztratila) recept… po dlouhém pátrání na internetu jsem pak onen recept objevila!

Celý recept najdete zde.

Bylinné mandaly

Na zahradě všechno kvete a pučí a roste a mezi jinými také nádherné léčivé a jedlé rostliny. Jejich květy a často i jiné části rostlin vytvářejí nádherné bylinné mandaly. Na pár fotkách níže se můžete podívat na mandaly vytvořené spodní “růžicí” divizny velkokvěté, květem slézu maurského, květem mochny husíkvětem divoké růže šípkové. Jejich dokonalost je neuvěřitelná…

Po rozkliknutí článku najdete pár fotek.

Smažené květy černého bezu aneb Kosmatice

IMG_8161[1]Smažené květy černého bezu aneb Kosmatice jsou výborným zpestřením pozdně jarní kuchyně. Jedlá divočina se tu totiž projevuje ve variantě, již ocení dokonce i nejnáročnější strávníci, kteří nedají ani ránu bez smaženého a výrazných chutí. Řada lidí má zbytečné předsudky vůči tomu sníst nať divoce rostoucí rostliny nebo její květ, v tomto případě ale chuť, jak doufám, předčí pochybnosti.

Celý recept najdete zde.