Penízek rolní

Penízek rolní je doprovodná polní rostlina, která se bohužel vyskytuje hlavně na okrajích uměle přihnojovaných polí. Lokalita, kde penízek sbíráte, je zásadní! Jedná se o brukvovitou jednoletku, která umí vyrůst až do výšky 40 cm. Název nebyl v historii (a různých jazycích) zvolen náhodně; tvar lusků připomínal zemědělcům minci – halíř. Zdálky a mladá vám může z dobrých důvodů připomenout kokošku pastuší tobolku; obě rostliny jsou blízké příbuzné.

Užití:

  • celá rostlina
  • květy
  • čerstvé semenné lusky
  • semínka

Historie a zemědělství

  • penízek rolní je u nás archeofytem, jeho využití známe od mladší doby kamenné (v Americe až od 18. století)
  • klíčí vždy s řepkou olejnou, jejíž kvalitu snižuje, navíc poskytuje útočiště hlavním škůdcům řepky

Olej

  • semena obsahují až 34 % oleje, který se od dob antiky lisuje a používá jednak jako potravinářský olej a jednak jako olej masážní. Konečně na ni tedy (zatím jen v USA) začínají pohlížet jako na možný surovinový zdroj
  • mohla by se sít jako ozimá[i] rostlina po sklizni sojových bobů. Na jaře stihne vykvést a osemenit se, ještě než se na pole dostane další osev soji nebo kukuřice
  • prokrutiny po vylisování oleje se hodí jako krmivo pro skot a ovce, protože je bohaté na bílkoviny

Tipy

  • na jaře je skvělým zdrojem vitaminu C
    • obsahuje rovněž hořčičný olej
    • a esenciální minerální látku hořčík
  • odvar z mletých semen působí
    • močopudně
    • diaforicky[ii]
    • protizánětlivě
    • antibakteriálně
    • rozpouští hleny > proto se hodí pro všechna chřipková onemocnění a při dýchacích potížích
  • ve formě nálevu při ženských potížích (zánět dělohy, sedací koupel při zánětu pochvy – pozor na kontraindikace při střevním zánětu!)
  • zevně formou nálevu a obkladu účinkuje na furunkly, kožní záněty, hnisavé rány
  • rozemletá a uvařená semena čistí krev při dně a revmatu
  • díky obsahu hořčičného oleje mohou být použita jako zábal (jako hořčičné placky)

V kuchyni

  • najemno nasekaná semena patří do tvarohu a na chleba
  • květy používáme jako jedlou dekoraci
  • listy díky nahořklé a trpké chuti indikujeme při potřebě povzbudit (srdce)
  • lusky se semeny dávkujeme opatrně, mají silnou hořčičnou chuť
  • najemno nasekaná rostlina se hodí do syrových i vařených jídel

[i] jeden rok přezimovává

[ii] podporuje pocení